Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jagerfly deltar i voldsomme kamper i Aleppo i Syria

Regimet har satt inn jagerfly og helikoptere mot opprørerne i Aleppo, Syrias største by.

Syriske opprørere viser seierstegn oppå ei utbrent stridsvogn utenfor Aleppo, dem økonomiske hovedstaden i Syria. Det pågår voldsomme kamper om byen. Regimet har satt inn jagerfly og helikoptere mot opprørerne. Foto:  EPA / SINAN GUL / ANATOLIA
Syriske opprørere viser seierstegn oppå ei utbrent stridsvogn utenfor Aleppo, dem økonomiske hovedstaden i Syria. Det pågår voldsomme kamper om byen. Regimet har satt inn jagerfly og helikoptere mot opprørerne. Foto: EPA / SINAN GUL / ANATOLIA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jagerfyene fra regimets flyvåpen bomber stillinger som Syrias Frie Hær har satt opp i Aleppo. Bombene mot Syrias økonomiske hovedstad er en dramatisk opptrapping av borgerkrigen,.

Syriske opprørere startet i helga et bredt angrep mot regjeringsstyrkene i Aleppo. Tidligere i dag har de slåss mot politi, milits og regjeringsstyrker rundt hovedpolitistasjonen i byen, like ved borgmurene rundt gamlebyen. I kampene har regjeringsstyrkene også tatt i bruk helikoptere med automatvåpen.

Flyttet nordover De mest dramatiske kampene i borgerkrigen har dermed flyttet til nordover til Aleppo fra Damaskus. Syrias Frie Hær sier de nå er i ferd med å innta byen.

Aktivisten Haitham Abdullah forteller til nyhetsbyrået DPA at opprørerne har måttet ty til taktiske tilbaketrekninger fra flere bydeler i Damaskus etter at de i begynnelsen av forrige uke tok kontroll over sentrale områder i hovedstaden. Rundt tusen soldater med støtte fra stridsvogner skal ha deltatt i regimets brutale motoffensiv, skriver NTB.

Aleppo Syriske opprørere har gått til angrep for å forsøke å ta over midtbyen i Aleppo, ifølge innbyggere i byen og opposisjonelle. Kampene raser ved portene til den historiske gamlebyen, ifølge kildene.

Det har vært kraftige kampen i Aleppo siden fredag. Byen er svært viktig for landets økonomi og industri.

I et fengsel nord i byen skal minst 15 fanger ha blitt drept da myndighetene slo ned det som skal ha vært et fredelig fangeopprør.

Ifølge aktivister i Syrisk Observatorium for Menneskerettigheter er minst 33 mennesker drept i voldshendelser i Syria tirsdag. Tallet innbefatter sju av fangene i Aleppo.

Sju mennesker, hvorav seks barn, er dessuten drept i byen Herak, sør for hovedstaden Damaskus, ifølge aktivistene. Byen har de siste ti dagene blitt angrepet med granater.

- Ble drept som straff I Damaskus ble mer enn ti menn sent mandag kveld funnet mishandlet og drept forstaden al-Qadam. Ingen av mennene bar preg av å være militære, i henhold til videoer og bilder offentliggjort av flere opposisjonelle aktivistgrupper.

- Jeg dro dit for å se hva som hadde skjedd. De fleste av mennene var blitt skutt i hodet, sier en opposisjonell aktivist i Damaskus til NTB.

Hun forteller at al-Qadam er et av stedene der opprørerne fortsatt kjemper mot regimet.

- Innbyggerne i al-Qadam fortalte meg at mennene ble drept som straff for opprørernes aktiviteten i området, sier aktivisten.

Mer snakk om hevn Samtidig ble 15 andre mennesker funnet drept - noen av dem med hendene bundet på ryggen - i bydelen Basatin vest i hovedstaden.

Den kvinnelige aktivisten forteller at slike drap bidrar til å forverre det allerede svært spente forholdet mellom den dominerende alawitt-sekta og det sunni muslimske flertallet.

- Folk kjemper fortsatt for frihet, men det blir også stadig mer snakk om hevn. Når man ser hva regimet gjør, er det vanskelig å be folk glemme det, påpeker aktivisten.

Milits Mange av de verste overgrepene i Syria er utført av den fryktede shabiha-militsen, som hovedsakelig består av alawitter. Ifølge aktivisten ser man stadig oftere Shabiha-medlemmer i Damaskus-området.

- Shabiha er langt verre enn hæren. De torturerer og voldtar. Fetteren min ble pågrepet av Shabiha, og ti dager senere fikk vi ham tilbake, torturert til døde, forteller hun.

Men hun er samtidig nøye med å understreke at ikke alle alawitter er regimetro.

Syriske opprørere har inntatt bydelen Salahaddin, i Aleppo. Opprørerne har frigjort flere bydeler, sier de. Men nå har regimet hentet inn flyvåpenet. Foro:  AFP / BULENT KILIC
Syriske opprørere har inntatt bydelen Salahaddin, i Aleppo. Opprørerne har frigjort flere bydeler, sier de. Men nå har regimet hentet inn flyvåpenet. Foro: AFP / BULENT KILIC Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media