Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jagerfly fra Ørland reddet dødssyk pasient i Tromsø

- Pasienten kunne ikke blitt reddet på annet vis.

ØRLANDET:  Da en pasient i Tromsø trengte en livreddende maskin, ble jagerfly fra Ørlandet redningen.  Foto: Stian Lysberg Solum / Forsvaret / Scanpix
ØRLANDET: Da en pasient i Tromsø trengte en livreddende maskin, ble jagerfly fra Ørlandet redningen. Foto: Stian Lysberg Solum / Forsvaret / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

338-skvadronen stilte opp da sykehuset i Tromsø trengte en hjerte/lunge-maskin fra St. Olavs hospital i Trondheim.

 - Pasienten var så dårlig at vedkommende ikke kunne ha blitt reddet på annet vis. Så all ære til Forsvarets 338-skvadron som responderte så fort. Det reddet livet til pasienten, sier overlege Anders Wetting Carlsen ved sykehuset til Adresseavisen.

Legene hadde ingen mulighet til å frakte maskinen til Tromsø på kort tid og spurte Forsvaret om hjelp. Dette skjedde i begynnelsen av april.

- De stilte opp uten å stille andre spørsmål enn hvor stor maskinen var. 40 minutter etter at vi tok kontakt var en F-16 i lufta på vei nordover. Når det haster sender vi jo vanligvis ting med Jet-Pack, men denne transporten kvalifiserer virkelig til betegnelsen, sier Wetting Carlsen.

Det var skvadronsjef Bjørge Kleppe ved Ørland hovedflystasjon som ble oppringt fra sykehuset.

- 338-skvadronen hadde et jagerfly som sto klart på rullebanen fordi det skulle på øvelse på Rygge. Vi hadde muligheten til å omprioritere, og mente dette var så pass viktig at vi ville bidra, sier Kleppe.

Piloten tok dermed en omvei om Bodø på vei til Rygge. Vanligvis bruker jagerflyet mellom 30 og 35 minutter til Bodø. Denne gangen brukte det 25 minutter.

- Det er veldig hyggelig å kunne bidra med noe i det sivile samfunn. Det meste vi gjør er ikke synlig, så det er fint at folk ser at vi kan hive oss rundt og bidra, sier skvadronsjefen.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart