Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jagerfly kolliderte i lufta

Et gresk og et tyrkisk F-16-fly kolliderte over øya Karpathos. Én pilot funnet i live.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Det ser ut til at ulykken skjedde mens det greske flyet fulgte etter det tyrkiske, sier Evangelos Antonaros i det greske forsvarsdepartementet til AP.

Ifølge greske medier er dette den mest alvorlige krisen mellom Hellas og Tyrkia siden 1974.

Kollisjonen skjedde like over øya Karpathos, som ligger mellom øyene Kreta og Rhodos rett før klokka ett i formiddag. 

Hver sin versjon 

Det greske flyet skal ha forsøkt å avskjære det andre da de krasjet sammen og falt.

Men myndighetene har hver sin versjon av hvem som har skylda for kollisjonen.

Hellas mener det tyrkiske flyet invaderte gresk luftrom. Tyrkia sier de hadde fire tyrkiske F-16-fly ute i internasjonalt luftrom da de ble forsøkt hindret av det greske flyet som kom fra Kreta, melder avisa Hurriyet.

Begge flyene er F-16-fly. Den tyrkiske piloten Ibrahim Ozdemir er blitt reddet av et skip, mens greske myndigheter sier de har startet en leteaksjon etter den greske piloten.

TURISTMÅL: Øya Karpathos ligger mellom Kreta og Rhodos, som er kjente mål for norske turister. Illustrasjon: Google Earth
TURISTMÅL: Øya Karpathos ligger mellom Kreta og Rhodos, som er kjente mål for norske turister. Illustrasjon: Google Earth Vis mer

Omstridt luftrom

Hellas og Tyrkia er uenige om luftterritoriet over landene. Hellas mener de har suverenitet i 16 kilometer ut fra land, mens Tyrkia mener det er 10 kilometer, slik som territorialfarvannet.

Både greske og tyrkiske fly er ofte i det omstridte luftrommet, og forholdet mellom landene har blitt stadig kjøligere i det siste.

Den langvarige uenigheten om luftrommet over Egeerhavet har vært så anspent at man har fryktet krig mellom de to NATO-allierte tre ganger siden 1974.

Jagerfly kolliderte i lufta
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling