Jagerfly og soldater mot 100 000 demonstranter

Bak massive politisperringer i Barcelona strides EU-lederne om økonomiske reformer. I gatene demonstrerte nesten 100 000 for «et mer sosialt Europa», og flere ble skadd i sammenstøt med politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Demonstranter og politimenn røk i tottene på hverandre i dag, og flere av demonstrantene ble skadd i tumultene. Politiet skal ha slått flere av demonstrantene med køller og ha avfyrt gummikuler i luften, ifølge spanske medier. 17 personer ble arrestert, blant dem seks aktivister tilknyttet den baskiske separatistbevegelsen ETA.

Maskerte demonstranter knuste ruter i noen av byens butikker og tente branner i søppelkasser. I byens hovedgate Las Ramblas stengte flere butikkeiere dørene og barrikaderte vinduene.

Politiet gikk fredag ettermiddag til aksjon mot en gruppe på drøyt 100 globaliseringsmotstandere som var samlet ved operaen Licoe.

Demonstrantene protesterte mot globalisering og svekkelse av faglige rettigheter. Mange bar plakater der EU ble karakterisert som et euromonster som representerer storkapitalen. Det blir anslått at så mange som 100.000 demonstranter fra alle deler av Europa har samlet seg i Barcelona i forbindelse med toppmøtet. De har varslet flere protestaksjoner lørdag

Jagerfly og soldater

Frykt for voldelige demonstrasjoner og terrorangrep har ført til et sikkerhetsoppbud uten sidestykke i Spania. Nesten 9.000 politifolk, tre avdelinger med soldater, fire jagerfly, et NATO-overvåkingsfly og flere marinefartøy skal beskytte EU-toppene fra 15 EU-land og 13 kandidatland.

EUs stats- og regjeringssjefer skal på det to dager lange møtet drøfte EUs strategi for å bli verdens mest konkurransedyktige økonomi innen år 2010 - den såkalte Lisboa-prosessen, som ble innledet for to år siden.

Det ene av de to viktigste politiske spørsmålene i Barcelona handler om reform av EUs arbeidsmarkedet, hvor EUs formannskapsland Spania går i spissen for mer fleksibilitet.

Målet EU satte i Lisboa for to år siden var at 70 prosent av befolkningen skal ha jobb i 2010, sammenlignet med dagens drøye 60 prosent.

Men EUs vekst har de siste årene nærmest stanset.

Forlanger effektivitet

Den spanske konservative statsministeren José Mar]a Aznar, som leder EUs formannskap dette halvåret, varsler initiativ i Barcelona for å gjøre arbeidsmarkedet mer effektivt.

Dette støttes av en uvanlig koalisjon bestående av Labour-statsministeren Tony Blair i Storbritannia og Italias konservative statsminister Silvio Berlusconi.

Andre land, som Frankrike og Danmark, er mer skeptiske til tiltak som kan svekke de faglige rettighetene til arbeidsfolk.

Demonstranter i Barcelona og en rekke fagorganisasjoner hevder på sin side at økt fleksibilitet og effektivitet i virkeligheten betyr større frihet for arbeidsgiverne til å si opp folk.

Frankrike gir etter

Det andre store politiske stridsspørsmålet i Barcelona handler om liberalisering av EUs energimarked. Frankrike har hittil blokkert alle forsøk på privatisering i EUs enorme marked for salg av gass og strøm, hvor det omsettes for nesten 3.000 milliarder kroner i året. Fredag kveld sa den franske statsministeren Lionel Jospin at Frankrike likevel kan være villig til å åpne energimarkedet for bedriftskunder, dersom visse betingelser ble imøtekommet. Jospin sa at Frankrike muligens vil godta en liberalisering to år etter at EUs energidirektiv er innført.

Dette er første gang Frankrike har nevnt en dato for mulig privatisering av sitt energimarked. Jospins uttalelse kan tyde på at Frankrike kan gå med på åpne sitt elektrisitets- og gassmarked i 2004-2005.

Men Frankrike vil trolig fortsatt nekte å sette en dato for liberalisering av energimarkedet for private husstander. Forklaringen er presidentvalget i vår.

Det statlige energiselskapet Electricité de France (EDF) har monopol på strømleveranser, og er en av landets største arbeidsgivere. Fagforeningene for de 120.000 ansatte er sterkt imot liberalisering. Mange av de fagorganiserte minnet statsminister Lionel Jospin og president Jacques Chirac om sitt standpunkt i gatene i Barcelona i helgen.

AMPERT: Hissig tone mellom demosntranter og politi i Barcelona i dag. Denne politimannen smeltet i alle fall ikke av en rød rose.
OPPTØYER: Rundt 100 000 demonstranter var samlet i Barcelona for å protestere mot EUs toppmøte i dag. Flere ble skadd i kamper med det massive politioppbudet.