Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jagerfly-støykrav kan koste milliarder

Når Forsvaret får sine nye jagerfly.

STRENGE STØYKRAV: Statsminister Jens Stoltenberg og daværende forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen informerte om at regjeringen gikk inn for at dagens F-16 erstattes med amerikanske F-35 Lightning II Joint Strike Fighter (JSF). Før jul kommer en ny støyforskrift, som kan føre til ekstrakostnader på flere milliarder på flyene. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
STRENGE STØYKRAV: Statsminister Jens Stoltenberg og daværende forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen informerte om at regjeringen gikk inn for at dagens F-16 erstattes med amerikanske F-35 Lightning II Joint Strike Fighter (JSF). Før jul kommer en ny støyforskrift, som kan føre til ekstrakostnader på flere milliarder på flyene. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Regjeringens nye handlingsplan for å redusere støy kan føre til ekstrautgifter på flere milliarder kroner når Forsvaret får sine nye jagerfly av typen JSF/F-35.

Regjeringen realiserer nå en handlingsplan med målsettingen om å redusere støyplagene kraftig. Før jul kommer Statens forurensningstilsyn med forslag til ny og strengere støyforskrift, skriver Aftenposten.

Målet med planen er å redusere støyplagene for nordmenn med 10 prosent innen 2020, sammenlignet med 1999, og at antall personer som utsettes for innendørsstøy over 38 decibel (dB) skal reduseres med 30 prosent. I dag aksepteres 42 dB.

Støykravene kan få betydelige konsekvenser når 48 nye jagerfly av typen JSF/F-35 skal etableres på én eller flere flystasjoner. Jagerflyet er historiens tyngste og kraftigste i sitt slag og støyer deretter.

Luftforsvaret skal ha fått presentert et anslag på 8 milliarder kroner for å etablere nye anlegg, flytte rullebaner og militære installasjoner i Bodø. Flyttingen vil i utgangspunktet redusere behovet for fraflytting og isolering kraftig, men så kommer effekt av strengere støykrav. Da Gardermoen sto ferdig i 1998, var prisen 11 milliarder - eller 13,9 milliarder 2009-kroner.

Forsvarsdepartementet er klar over at regningen kan bli stor.

- Vi tar høyde for eventuelle skjerpelser i støyregelverket, også kostnader til avbøtende tiltak. Støydata på F-35 inngår som en viktig del av utredningen. Vi har hele tiden vært klar over at alle lokaliseringsalternativene vil kreve betydelige støyskjermingstiltak. Kravene vil være absolutte og vil følgelig måtte ivaretas uansett hvilken løsning som velges, skriver departementet i en e-post til avisen.(NTB)

.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media