Jagerflyprodusent betalte for norsk julefest

Sponset Norges ambassade i Washington med 1,9 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den amerikanske jagerflyprodusenten Lockheed Martin sponset norsk ambassade med 1,9 millioner kroner samtidig som de konkurrerer om milliardkontrakten på Norges nye jagerfly.

Julefestivalen som arrangeres hvert år av Norges ambassade i Washington nøt godt av 270.000 dollar i sponsormidler fra Lockheed Martin i årene 1997 til 2005.

Lockheed Martin produserer jagerflyet Joint Strike Fighter, som er et av flyene Norge vurderer å kjøpe når dagens F16 skal pensjoneres.

En oversikt Aftenposten.no har fått fra Utenriksdepartementet viser at Lockheed Martin var en av de største av totalt 40 sponsorer fra norsk og amerikansk næringsliv.

Sponsorsamarbeidet ble avsluttet i 2005 av daværende ambassadør Knut Vollebæk. Begrunnelsen var at Statens pensjonsfond trakk sine investeringer i Lockheed Martin, fordi selskapet produserer atomvåpen og klasebomber.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) ønsker ikke å kommentere saken. Men ekspedisjonssjef i avdeling for kultur, norgesfremme og protokoll i UD, Ove Thorsheim, sier til Aftenposten.no at avtalene ikke burde vært inngått i dagens situasjon.

Høyres medlem i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Per-Kristian Foss, er kritisk og sier at sponsoravtalen vitner om dårlig skjønn fra UD.

- Det må være i strid med det etiske regelverket, spesielt siden man mottar sponsorbidrag fra en av jagerflykonkurrentene, sier Foss.

I OSLO: Prosjektleder for Joint Strike Fighter, Lockheed Martin-direktør Tom Burbage, la fram selskapets tilbud på nye jagerfly til regjeringen i Oslo 28. april. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
I OSLO: Prosjektleder for Joint Strike Fighter, Lockheed Martin-direktør Tom Burbage, la fram selskapets tilbud på nye jagerfly til regjeringen i Oslo 28. april. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

Vollebæk har ikke ønsket å kommentere saken. Heller ikke nåværende ambassadør i Washington Tom Vraalsen har uttalt seg.

(NTB)