Jages etter dommerdrap

Politiet i Atlanta har satt i verk en omfattende jakt på en voldtektstiltalt mann som skjøt ned og drepte en dommer og to rettsbetjenter i en rettssal i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Myndighetene i Atlanta i den amerikanske delstaten Georgia har utlovet en belønning på 60.000 dollar (nærmere 400.000 kroner) for opplysninger som kan føre til at den 33 år gamle Brian Nicholas blir pågrepet.

Etter å ha stjålet et skytevåpen fra en vakt i rettssalen og skutt de tre personene, klarte mannen å komme seg unna i en stjålet bil som senere ble funnet i en garasje i går kveld.

Politiet frykter at Nicholas kan ha tatt en annen bileier som gissel.

- Vi vet ikke hva slags bil han nå kjører, og vi vet ikke hvor han er, sier en talsmann for politiet i Georgia.

Farlig mann

En annen politivakt ble hardt såret etter å ha blitt truffet av en kule i hodet, men det er ventet at hun vil overleve.

Drapsmannen anses som svært farlig, og Atlanta sentrum ble fredag sperret av mens store politistyrker jaktet på den storvokste mannen. Flere skoler ble også stengt i frykt for at mannen ville forskanse seg i en av dem og ta barn som gisler.

Våpenet som ble brukt, greide Nichols å ta fra en vakt, før han begynte å skyte inne i rettslokalet.

DØDELIG DRAMA: DRAMA: Tre mennesker ble drept da den voldtektstiltalte gikk amok i rettsbygningen i Atlanta i går. Foto: SCANPIX/AP
DØDELIG DRAMA: DRAMA: Tre mennesker ble drept da den voldtektstiltalte gikk amok i rettsbygningen i Atlanta i går. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Rettssaken hadde ennå ikke begynt, og verken juryen eller aktoratet var på plass.

Etter å ha skutt rundt i lokalet, som ligger i niende etasje, skal Nichols ha slått en journalist med pistolen og stjålet bilen hans.

- Mr Nichols er trolig bevæpnet og ekstremt farlig, og ingen bør nærme seg ham, sa sheriff Myron Freeman da jakten på rømlingen ble innledet.

Kjent dommer

Den drepte dommeren var 64 år og en av de mest fremstående dommerne i Atlanta. Han har behandlet flere omstridte og høyprofilerte saker, og skapte blant annet avisoverskrifter da han ga ordre om at en kvinne som hadde drept ett av sine sju barn, skulle steriliseres.

Drapene i Atlanta skjer bare to uker etter drapene på ektemannen og moren til en kvinnelig føderal dommer.

Mistanken ble først rettet mot en nynazistisk gruppe, men politiet sa torsdag at drapet trolig ble begått av en mann som denne uken tok livet av seg, og som var regnet som en einstøing.

Den siste tiden har søkelyset blitt rettet mot manglende sikkerhet i amerikanske rettsbygninger. En advokat sa fredag at bygningen i Atlanta var dårlig sikret. Han var selv til stede da drapene ble begått.

(NTB)

JAGES AV POLITIET: Brian Nicholas.
DREPT: Dommer Rowland Barnes (64) ble skutt og drept.