Jages over hele verden

Denne 32 år gamle irakiske asylsøkeren er siktet for å ha drept Cathrine Halvorsen og jages nå over hele verden. Han kan være farlig og bevæpnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dersom det er han som har drept henne, kan vi ikke utelukke at han i gitte situasjoner kan være farlig, sier politiadvokat Rolf Thoresen ved Hedmark politidistrikt.

32-åringen beskrives som sterk og sporty, og til andre asylsøkere på Kongsvinger asylmottak har han framstilt seg selv som en kung fu-ekspert.

Han forsvant fra asylmottaket på Kongsvinger dagen etter drapet. Han jobbet tidligere med Cathrine Halvorsen.

Ukjent oppholdssted

I går morges ble han siktet for å ha drept Cathrine. Da hadde politiet og Kripos samlet tekniske og taktiske beviser som pekte mot ham som drapsmannen. Politiets problem er at han er sporløst borte.

- Vi har ingen formening om hvor han befinner seg. Vi leter der letes kan, sier Thoresen.

Han er etterlyst internt i norsk politi, og internasjonalt gjennom Interpol og Schengen-systemet. Politiet vurderer å etterlyse ham offentlig med navn og bilde i dagene som kommer.

Kollega av offeret

Flere forhold knytter drapsofferet og den siktede til hverandre.Den 32 år gamle mannen bodde på asylmottaket som ligger få hundre meter fra drapsstedet. Han skal ha bodd her siden februar.Han kjente Cathrine som kollega. De to jobbet sammen på Aktør, en bedrift for personer med yrkeshemming, i flere uker fram til oktober i år. Den siktede lempet og bar ved for bedriften, som ligger rett ved mottaket.

- Denne personen hadde en midlertidig ansettelse en kort periode. Meningen var at han skulle være her i en måned, men det ble 6-7 uker. Han var en bra arbeidskar, og jobbet på vedavdelingen, sier daglig leder Dag S. Nordby ved Aktør. 32-åringens irakiske søster og svoger bodde fem etasjer over Cathrine i samme oppgang. 32-åringen oppholdt seg mye i denne leiligheten, og skal også ha befunnet seg der mens søsteren var borte. Søsteren og svogeren har vært på ferie i en måned i Irak, og politiet har ikke klart å komme i kontakt med dem.Et vitne peker ham ut som den personen som befant i seg i Cathrines leilighet mandag, dagen før drapet. Han skal da ha gjort seksuelle tilnærmelser, kledd av seg og tatt en dusj i leiligheten hennes. Da Cathrine ble skremt av dette, ringte hun en venn. Da forsvant 32-åringen.

Hentet ikke penger

Asylsøkeren ble sist sett onsdag eller torsdag ved asylmottaket. Han møtte ikke opp til fotballkamp med bedriftslaget på asylmottaket torsdag 11. desember. Han møtte heller ikke opp til utbetaling av trygdepenger tirsdag i denne uka. På bakgrunn av hans begrensede bekjentskapskrets på Kongsvinger tror politiet at han har forlatt byen.

- Det er ulike opplysninger om når han sist er sett på asylmottaket, men den siste observasjonen er gjort onsdag eller torsdag, sier politiadvokaten.

Cathrine Halvorsen ble drept om kvelden tirsdag 9. eller om morgenen onsdag 10. desember.

Lånte penger

Samboere av asylsøkeren på mottaket forteller at de sist så ham onsdag. Han skal da ha låntilsammen over 10000 kroner av andre asylsøkere.

- Han lånte penger av alle, men kunne sjelden betale tilbake. Ofte hadde han spilt bort alt og kom for å få noe å spise, sier en av asylsøkerne som er nabo av den siktede.

- Jeg og flere av mine nærmeste snakket med ham om spillingen flere ganger for å få ham til å stoppe, men han bare fortsatte og brukte alle pengene på spillingen, sier en nær bekjent av den etterlyste.

Den siktede hadde bekjente i Oslo, og oppholdt seg blant annet hos en venn som drev en restaurant i hovedstaden. Oslo-politiet bisto i går Hedmark politidistrikt med å lete etter mannen på minst en kjent adresse i Oslo, men uten å finne ham.

Bodde i Oslo

32-åringen kom til Norge 6. januar i år. Han meldte seg til politiet i Oslo og søkte asyl. Mannen oppga at han ikke tidligere hadde søkt asyl i Europa. I løpet av den første måneden hadde han flere møter med sin advokat, Bjørn Nærvik.

- Han sa at han kom direkte til Norge fra Irak. Jeg møtte ham først ansikt til ansikt, seinere har vi snakket sammen på telefon, sier Nærvik.

Asylsøknaden er ikke ferdigbehandlet, og mannen venter fortsatt på det første vedtaket fra UDI. Siktede kommer fra den kurdiske delen av Irak, og snakker tyrkisk, kurdisk og arabisk. Den første tida bodde han på et mottak i Oslo-området. I februar ble han flyttet til Kongsvinger, der hans søster og svoger bor.

Advokat Bjørn Nærvik var i går i kontakt med politiet.

- Jeg forsikret meg om at politiet ville ta kontakt med meg med en gang de har kommet i kontakt med mannen. På samme måte ble vi enige om at jeg skulle ta kontakt med politiet dersom jeg hører noe fra min klient, og han samtykker i at politiet skal kontaktes, sier Nærvik.

Knivepisode

Ifølge asylsøknaden skal han ha kommet direkte fra hjemlandet Irak, men han skal selv ha sagt til flere at han hadde oppholdt seg i Tyskland og søkt asyl der. Det er ikke UDI kjent med. 32-åringen skal ha sagt at han for to måneder siden fikk beskjed av politiet om at han måtte forlate Norge, og dra tilbake til Tyskland, der han hevdet å ha fått opphold. Ifølge kilder nær asylsøkeren, skal han ha kommet til Norge fordi han ønsket å bo nær sin søster.

Kilder sier han skal ha vært involvert i knivstikking i Tyskland før han kom til Norge.

På asylmottaket var han velkjent av de fleste: - Han var hyggelig og spøkte og fikk alle til å le. Han var aktiv fotballspiller, og sa han var en ener i kung fu i Irak, sier en asylsøker og nabo.

32-åringen jobbet på Aktør sammen med Cathrine.

BOR HER: Politiet finkjemmet 32-åringens hybel på asylmottaket i hele går. Ved 21-tida forlot de mottaket med en rekke beslag. 32-åringen bor i hybelen øverst til venstre i bildet.
JAGES AV INTERPOL: Denne 32-årige asylsøkeren er nå en jaget mann av politiet over hele verden, siktet for å ha drept Cathrine Halvorsen på Kongsvinger tirsdag kveld eller onsdag morgen i forrige uke.
RANSAKET: Politiet ransaket i går leiligheten to etasjer over leiligheten der Cathrine ble drept. 32-åringen hadde tilgang til leiligheten fordi hans søster og svoger bodde der. Søsteren og ektemannen er bortreist på ferie.