Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jages som kveg

BEOGRAD/OSLO (Dagbladet): Væpnede serbiske ekstremister og den jugoslaviske hæren forsøker å tømme Kosovo for kosovoalbanere. 500 :000 sivile er ifølge NATO på flukt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NATO har startet angrepene som skal knuse serbiske soldater, tanks og artilleri inne i Kosovo. Men NATO-fly kan ikke stoppe væpnede bander.

Grusomme Arkan

Den beryktede militslederen Zeljko Raznjatovic - bedre kjent som Arkan - skal være sett i Kosovo.

Arkan selv sa torsdag at han har gjenopprettet sine styrker, kalt tigrene. I Bosnia ble Arkan og hans menn kjent for de mest grusomme overgrep mot sivile.

Serbiske paramilitære er svært aktive i den pågående etniske rensningen, melder uavhengige kilder fra hovedstaden Pristina.

Maktesløse

De paramilitære gruppene gjør det vanskeligere for NATO å oppnå sitt uttalte mål: Å stanse den serbiske terrorkampanjen for å rense Kosovo for kosovoalbanere.

- NATO har ingen mulighet å slå ut uorganisert militær aktivitet av denne typen med luftmakt, sier oberstløytnant Helge T. Markussen ved Forsvarets Stabsskole.

Årsaken er at det kan gå hardt utover sivile.Terror-bandene gjemmer seg i skoler, nær sykehus og blant sivile.

Planlagt

USAs ambassadør i Makedonia og sjefforhandler ved fredsforhandlingene, Christopher Hill, sa søndag at den etniske rensingen i Kosovo ikke skyldes serbisk vrede over NATOs angrep.

Han mener den etniske rensingen utføres etter en nøye kalkulert plan.

Serbiske talsmenn avviser at de står bak flyktningebølgen. De skylder på NATO.

De 500000 kosovoalbanerne som NATO hevder er fordrevet fra sine hjem, tilsvarer en tredjedel av hele den nåværende albanske befolkningen i provinsen. Landsbyer over hele den østlige, nordlige og sentrale delen av Kosovo svis av. Kvinner, barn og oldinger jages over grensene til Albania, Makedonia og Montenegro som kveg.

Menn mellom 17 og 70 skilles fra sine familier og føres vekk.

En to mil lang kolonne på 30000 albanere er på vei til fots til den montenegrinske grensen, opplyste det albanske koordineringsrådet i Nederland i går kveld. Kolonnen ble eskortert av serbiske tanks.

I provinshovedstaden Pristina ble det i går delt ut løpesedler til alle albanere med beskjed om å komme seg over til Makedonia.

CNNs melder fra Podgorica, Montenegro at flyktningene som strømmet over grensen søndag kom fra byen Pec, som har rundt 100000 innbyggere.

Innbyggerne hadde fått noen minutter på seg til å forlate sine hjem.

Fase to

Natt til i går innledet NATO fase to i angrepet mot Jugoslavia. Angrepene rettes nå mot de jugoslaviske styrkene i Kosovo.

- Dette er et kappløp med tida for å redde så mange liv som mulig. Vi må intensivere angrepene, sier NATOs talsmann Jamie Shea.

- Første mål er å isolere de serbiske styrkene i Kosovo, deretter å slå til mot stridsvogner, artilleri og tropper, sier Helge T. Markussen.

Isolering av Kosovo betyr bombing av veier, bruer og jernbane for å hindre forsterkninger til Kosovo fra Serbia og Montenegro.

I TRILLEBÅR: Denne mannen flykter med bestemora i en trillebår.