Jages ut fra kirkeasyl

Mor, far og to døtre fra Øst-Slavonia må snakke med pressen gjennom vinduet i Åsane kirke. Går de utendørs, blir kirkedøra låst bak dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Menighetsrådet i Åsane vil bli kvitt familien som ankom Åsane kirke i Bergen under gudstjenesten sist søndag.

De søkte asyl, men fikk i går frist fra menighetsrådet til å forlate kirken. Fristen gikk ut ved midnatt.

Blir de sittende, vil menighetsrådet i dag komme sammen for å vurdere situasjonen på ny.

- Dødsdom

- Forlater vi kirken, skriver vi samtidig under på vår egen dødsdom, mener mor Mirjana (42) og far Milos Miljanovic (42) fra Øst-Slavonia. Sammen med døtrene Melita (18) og Mirela (15) ankom de Norge i februar i år.

Familien har lovlig oppholdstillatelse i Norge fram til mandag. Fra mandag kan politiet pågripe dem og sende dem ut av landet.

Norske myndigheter mener asylsøkere fra Øst-Slavonia trygt kan vende hjem. 400 østslavonere skal allerede ha returnert.

- I Kroatia kan vi forvente alt fra trakassering til å miste livet, sier familien gjennom sin tolk. De frykter hevnaksjoner med bakgrunn i de etniske konfliktene.

- Sleipe

Ekteparet sier de har følt seg presset av menighetsrådet til å forlate kirken siden de kom.

- Presset har vært utført på en sleip måte. Vi fikk vite at vi ikke behøvde å snakke med andre enn kirkens folk. De skulle hjelpe oss. Deretter fikk vi vite at kirkedøra ble låst bak oss dersom vi gikk ut for å prate med pressen. Journalistene fikk heller ikke komme inn til oss.

- Under menighetsrådets pressekonferanse ble det vist til at kirken hadde taushetsplikt etter sjelesorg-samtaler med dere?

- Det overrasker oss. Vi har ikke bedt om at noe av det vi har fortalt skal være underlagt taushetsplikten.

Familien sier de frykter at politi, vektere eller kirkens egne ansatte skal troppe opp for å kaste dem ut om de ikke frivillig forlater kirken.

- Vi har fått spørsmål fra dem som jobber i kirken om vi vil sette oss til motverge dersom vi blir båret ut.

Redde

Grunnen til at familien oppsøkte Åsane kirke var at de var redde for å bli satt på et fly ut av landet før oppholdstillatelsen løper ut mandag.

De vil helst bli i Norge, men har samtidig søkt om oppholdstillatelse i Australia og andre land dersom vedtaket om at de må ut herfra opprettholdes.

Familien føler de blir framstilt som løgnere som kommer til Norge bare for å ta del i vår velstand.

<B>KASTES UT:</B> &#171;Status: Wantedr by the Norw. Police&#187; står det på lappen Milos Miljanovic (42) holder ut av vinduet. Nå har familien fått beskjed fra menighetsrådet om at de er uønsket i Åsane kirke.