Jages vilt

Tungt væpnete NATO-soldater jager Radovan Karadzic. De bosniske serbernes tidligere leder kan ikke sove samme sted to netter på rad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eks-presidenten er ettersøkt for forbrytelser mot menneskeheten og mistenkes for å være hjernen bak serbernes etniske rensing

- Ofte vet vi hvor Karadzic er. Problemet er at vi må vite hvor han er 12 timer på forhånd, så ikke en pågripelse blir et blodbad, sier en offiser til International Herald Tribune.
Han tilføyer at Karadzic benytter samme taktikk som Iraks president Saddam Hussein. Han oppholder seg gjerne hvor det er mange mennesker, slik at en arrestasjon vil kreve mange sivile ofre.

Få venner

Karadzic som i sine glansdager trosset en hel verden, og nøt de fleste av sine landsmenns fulle tillit, er nå bare en skygge av seg selv.

Forfulgt av NATO-soldater, og livredd for å bli arrestert, overnatter han helst bare en natt på hvert sted.

For bare ett år siden opptrådte han selvsikkert i hvitt silkeskjerf og sin karakteristiske manke av sølvgrått hår. Han var alltid beskyttet av 450 tungt væpnete menn - lojale inntil døden overfor sin sjef.

Ennå er det et tjuetalls menn som følger Karadzic i hans jakt på trygge herberger - ofte i ortodokse kirker eller klostre.

Bekymringsløst

Radovan Karadzics militære øverstkommanderende Radko Mladic - på folkemunne kalt Bosnias slakter - lever på sin side et tilsynelatende bekymringsløst liv i Serbia. Han er beskyttet av gamle offiserskolleger i den jugoslaviske hæren og skriver på sine memoarer.

- Mladic har sin pensjon, sine venner og sine kontakter i Beograd. Han har det Karadzic mangler, sier en NATO-offiser til International Herald Tribune.

Under blodbadet i Bosnia utfylte Karadzic og Mladic hverandre.
Karadzic var poeten og den nasjonalistiske svermeren, ideologen som krevde serbisk makt der det var serbere. Mladic som var kalde krigeren, som drepte uten nåde.