TATT: Jani Kellokumpu var etterlyst i Norden. Fredag kveld ble han pågrepet. Foto: Politiet
TATT: Jani Kellokumpu var etterlyst i Norden. Fredag kveld ble han pågrepet. Foto: PolitietVis mer

Jaget av svensk politi i to år - nå er han pågrepet etter vill jakt

Forsøkte å rømme til skogs før han ble tatt.

I to år har han vært en av Sveriges mest ettersøkte personer. 37 år gamle Jani Kellokumpu ble pågrepet i 2016 for drap og drapforsøk. Men da saken skulle opp i retten i 2016, var han forduftet.

Kellokumpu var ett av 12 navn på lista, da politinettverket ENFAST (European Network of Fugitive Active Search Teams) i forrige uke gikk ut med en liste med etterlyste personer som mistenkes å oppholde seg i Sverige, Finland eller Danmark.

Nå er har etterlysningen gitt resultater. Ifølge Expressen ble 37-åringen pågrepet etter en dramatisk politijakt i Orimattila sør i Finland fredag kveld.

- Etter tips spanet finsk politi på en adresse. Der så de Kellokumpu og besluttet å pågripe ham, sier en representant fra ENFAST-gruppa til avisa.

Forsøkte å rømme

Den etterlyste mannen skal imidlertid ikke ha vært særlig interessert i å bli med politiet. Ifølge Expressen hoppet mannen som er dømt for flere bildrap, inn i en bil og forsøkte å flykte fra stedet.

- Etter en intens biljakt kjørte han inn på en blindvei. Han forlot her bilen og sprang til skogs. Men finsk politi løp etter og fikk tak i ham, opplyser politiet til avisa.

Under sin tid på rømmen skal Kellokumpu ha operert under flere identiteter i et forsøk på å holde seg skjult for politiet. Gjennombruddet i saken kom etter at noen hadde lest om etterlysningen av mannen, og de tok kontakt med politiet.

TRENINGSLEIR: En onsdag i høst ble et lite nabolag i Stavern rammet av fem brutale «dødsfall». Heldigvis var en gigantisk politistyrke allerede på plass. Video: Trude Lorentzen Les hele saken her: https://www.dagbladet.no/ma...">https://www.dagbladet.no/magasinet/kripos-treningsleir-slik-avslorte-de-et-kamuflert-drap/70515406">https://www.dagbladet.no/ma... Vis mer

Flere dødsulykker

37-åringens rulleblad blir nå på nytt tema i retten. Da Kellokumpu sist skulle møte i en rettssal var årsaken at han hadde kjørt en personbil i ruspåvirket tilstand og i høy fart. Bilen skal ha kommet over i motsatt kjørefelt og kollidert med en lastebil i Haparanda i Sverige. En passasjer mistet livet og en annen ble hardt skadd.

I 2014 ble han også dømt for å ha forårsaket en annen persons død ved å kjøre i ruspåvirket tilstand. Da var det hans egen far som omkom.

Norge ikke på lista

Dagbladet har tidligere omtalt at nettopp Norge ikke er ett av landene som figurerer på ENFAST-lista, til tross for at landet er med i nettverket. Det fikk Olof Fredriksson i Sveriges gruppe til å reagere.

- Norge er et viktig land for oss, og er det landet vi tar flest svenske etterlyste. Det er klart at vi mister mange når Norge ikke er med, sier han til Dagbladet.

Fredriksson jobber med personer som er etterlyst for grov kriminalitet, som drap, seksuallovbrudd og grovt bedrageri.

- I denne kategorien tar vi rundt 15 personer i Norge årlig. Men det blir enda flere om vi tar med mindre alvorlige forbrytelser.

Han fortalte samtidig at de seinest i forrige uke pågrep en mann i Oslo som var mistenkt for drap i Sverige. Mannen var ikke med på den aktuelle etterlysningslista fordi de klarte å lokalisere ham med politimetoder.

- Vi samarbeider godt med Norge ellers. Men vi frykter at personer som gjemmer seg for politiet nå ser at Norge ikke er med på etterlysningslista og at flere vil reise dit. I tillegg vil de som allerede gjemmer seg der, kanskje fortsette med kriminalitet. Norge velger å bli et fristed for etterlyste kriminelle, sier Olofsson.