Jaget brannen med jetmotor

Alt tyder på at gruvebrannen på Svalbard er slukket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Brannen i Svea Nord-gruven på Svalbard er trolig slukket, melder Store Norske.

- Alle målinger foretatt av SINTEF og spesialistene tyder på at alt er slokket, heldigvis, sier en svært fornøyd styreleder Steinar Høgås til Dagbladet.no.

Australske brannveteraner får æren av det raske og tydeligvis svært effektive slukningsarbeidet. Med brølende jetmotorer har ekspertene rett og slett kvelt den omfattende brannen som startet 30. juli.

Med en jetturbin har de australske ekspertene blåst inn store mengder vanndamp og oksygenfattig luft inn i den bennende gruven. I praksis er det eksosen fra jetmotoren som har kvelt brannene.

Motoren, som har et forbruk på 1600 liter jetdrivstoff i timen, gikk kontinuerlig i ti dager for å slukke brannen. Omlag 90 000 kubikkmeter oksygenfattig dampgass ble dermed pumpet inn hver eneste time. Til slutt var det så lite oksygen igjen inne i gruvegangene at brannene ble kvalt.

- De australske ekspertene slukket tidligere i år en tilsvarende brann i en gruve i Sør Afrika ved å bruke samme metode. Vi har god kontakt med gruveledelsen der, og ble anbefalt å prøve det samme, sier Høgås til Dagbladet.no.

Hele prosessen har tatt bare 14 dager.

Nå vurderer gruveledelsen om de skal øke vannstanden i gruven med tre meter for å være helt sikre på at det ikke kan ulme i kullet. Røykdykkere skal ta seg inn skritt for skritt for å sikre at gruvegangene ikke er rasfarlige.

JETJAGER: Her jager jetmotoren brannen i Svea Nord-gruven på Svalbard. Motoren spyr 90 000 kubikkmeter oksygenfattig eksos i timen inn i gruvegangene. Foto: Birger Amundsen/Svalbard Posten
JETJAGER: Her jager jetmotoren brannen i Svea Nord-gruven på Svalbard. Motoren spyr 90 000 kubikkmeter oksygenfattig eksos i timen inn i gruvegangene. Foto: Birger Amundsen/Svalbard Posten Vis mer

- Foreløpig er det ganske varmt inne i gruven. Jetgassen holder en temperatur på 85 grader, så gruven må kjøles litt ned før vi kan foreta oss noe, sier informasjonssjef Terje Karlsen til Dagbladet.no.

Han forteller at utstyr for omlag 100 millioner kroner trolig har gått tapt i brannen. I tillegg vil tapt fortjeneste og slukningsinnsatsen trolig føre til at brannen har kostet opptil 700 millioner kroner.

- Etter planen håper vi å kunne gjenoppta driften i januar eller februar, sier Karlsen til Dagbladet.no.