Jaget fra helvete

- Et helvete! Slik karakteriserer den norske frilansjournalisten Torgeir Norling forholdene i Øst-Timor. Nordmannen var i går en av de siste utenlandske reporterne som dro fra det voldsherjede landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I ni dramatiske døgn har Norling oppholdt seg i Øst-Timor i forbindelse med folkeavstemningen og har dekket begivenhetene for Dagbladet. Daglig har han vært utsatt for svært truende oppførsel fra den pro-indonesiske militsen. Natt til i går var situasjonen blitt så usikker for de utenlandske reporterne og observatørene at Norling valgte å dra fra landet sammen med et stort antall andre journalister.

- Sikkerheten var fullstendig fraværende, og det brøt ut panikk blant journalistene, forteller en sliten Norling, som i går kveld var kommet til Singapore.

Lederen for de norske valgobservatørene, Yannis Tavridis, var i går fortsatt i Dili, og var evakuert til politistasjonen i byen. Han skal etter planen reise i dag.

Skyting hele natta

I dagevis har militsen trakassert utenlandske journalister, observatører og FN-ansatte. Målet er åpenbart å skremme utlendingene bort for at det ikke skal være vitner til drapene og overgrepene som nå foregår over hele Øst-Timor.

- Natt til i går tok det fullstendig av, og vi tok tilflukt i et av hotellene i Dili. Det var umulig å gå på gata uten å bli skutt på. Gjennom hele natta var det voldsom skyting med maskingeværer rundt hotellet, forteller Norling.

Da morgenen kom, valgte de fleste journalistene å dra, inkludert store nyhetsorganisasjoner som CNN, AP og Reuters. Stablet opp på politiets lastebiler ble reporterne eskortert til flyplassen. Nå er det bare ca. 20 journalister igjen i Øst-Timor.

Den ubeskyttede sivilbefolkningen blir dermed mer og mer overlatt til seg selv.

- Med journalistene ute, er det også lettere for hæren å delta direkte i volden, sier Norling.

Et stort antall livredde mennesker har nå søkt tilflukt hos FN, Røde Kors og rundt huset til nobelprisvinneren biskop Carlos Belo. FN-hovedkvarteret i Dili var i går beleiret av militsen. Mat- og vannmangel truet i går flere hundre ubevæpnede FN-ansatte og rundt tusen mennesker i og ved FN-området.

- Det var skyting overalt, og flere hus ble satt i brann. Ingen vet hvor mange som er drept, forklarer Norling.

Ifølge organisasjonen IFET ble 77 personer drept bare i Dili i går. 25 mennnesker skal ha omkommet da militsen satte fyr på en bygning like ved FN-hovedkarteret.

Voldsorgie

- Det er et helvete i Dili, men andre steder i landet er det enda verre. I byen Same skal 120 mennesker ha blitt drept, sier Norling.

Titusenvis av mennesker er drevet på flukt fra voldshandlingene de siste dagene.

Norling er overbevist om at voldsorgien er nøye planlagt og styrt av det indonesiske politiet og militæret. Herjingene har til hensikt å skape kaos etter folkeavstemningen som ga et overveldende flertall for uavhengighet. I går varslet frigjøringsgeriljaen at den ikke lenger kunne sitte stille og se på det som skjer.

- Det er utrolig trist. Folkeavstemningen burde vært feiret, men i stedet opplever vi dette. Jeg sitter med en følelse av total hjelpeløshet, sier Norling, som håper å kunne dra tilbake til Øst-Timor snart.

Han sier det nå er nødvendig med en fredsbevarende styrke fra FN som må settes inn umiddelbart.

MED GERILJAEN: Frilansjournalist Torgeir Norling sammen med geriljalederen Lere i Øst-Timor fra en tidligere reise til landet.