Jaget kommentator

Utenriksminister Jan Petersen nektet å la Midtøsten-ekspert Nils Butenschøn kommentere under NRK-programmet Dagsnytt 18, og NRK ga etter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går stilte utenriksminister Jan Petersen og leder for utenrikskomiteen på Stortinget, Thorbjørn Jagland, opp til debatt i NRKs Dagsnytt 18 om den utenrikspolitiske redegjørelsen i Stortinget.

Etter debatten skulle den profilerte forskeren Nils Butenschøn ved Senter for menneskerettigheter kommentere det som hadde kommet fram. Men da sendingen var i gang, og noen få minutter før han skulle på lufta, reagerte Petersen: Han nektet å delta dersom Butenschøn fikk kommentere debatten i etterkant.

-  Vil redigere

-  Jeg ble helt paff, sier Nils Butenschøn, som mener det er både flaut og ydmykende at NRK lar seg redigere av politikere. Butenschøn var invitert som kommentator, men måtte gå da Petersen nektet å delta i samme program som ham.

-  Vi trenger en påminnelse om hva dette betyr rent prinsipielt, sier en oppgitt Butenschøn.

Nyhetsredaktør i NRK, Per Anders Johansen, sier det er første gang dette skjer midt under sending.

-  Politikerne må respektere at det ikke er deres jobb å bestemme hvem som skal delta i våre debatter, sier han til Dagbladet.

Johansen frykter at dette er del av en utvikling der politikere ønsker å redigere NRKs sendinger.

-  Dersom dette hadde skjedd før sending, hadde Petersen måttet gå. Men vi hadde aldri drømt om at dette kunne skje midt under sending, og det tar vi selvkritikk på.

NRK informerte ikke lytterne om Petersens holdning til Butenschøns kommentar.

-  Det var fordi det var en ekstremt akutt situasjon midt under sending. Men det er klart at det skulle vi ha informert om, sier Johansen.

-  Avtalebrudd

Utenriksminister Jan Petersen sier han i går takket ja til å delta i en debatt med Thorbjørn Jagland etter den utenrikspolitiske redegjørelsen i Stortinget. Han reagerte først da han ble fortalt at Butenschøn skulle kommentere debatten i etterkant.

-  NRK må lære å holde seg til avtalene, og legge alle kortene på bordet før sending, sa Petersen til Dagbladet i går kveld.

-  Jeg vil ikke finne meg i at vi først skal ha en debatt, og så skal en statsviter vurdere det vi har sagt uten at vi kan korrigere dette. De får folk til å forstå at forskerne vet mer enn politikerne. Til det sier jeg: Glem det.

Petersen understreket at han gjerne hadde møtt Butenschøn i en åpen debatt.

Jan Petersen sier til Dagbladet at det ikke hadde noe å si for hans reaksjon at det var Butenschøn som skulle kommentere debatten.

Per Anders Johansen tror Petersen vurderer kommentatorene når han velger å delta i debatter.

-  Hvis Petersen liker kommentatoren, stiller han opp. Hvis ikke, stiller han ikke, sier Johansen.

Han mener Petersens oppførsel vitner om forsøk på å styre debatten.

-  Ikke kritisk

Nils Butenschøn sier til Dagbladet at Petersen ikke hadde noen grunn til å tro at han kom til å være kritisk etter debatten i går.

Han tror Jagland og Petersen ønsker å presentere norsk Midtøsten-politikk som enhetlig.

-  Det blir veldig lite alternative perspektiver presentert i det hele tatt. Det fins jo mange i det norske samfunn som er kvalifisert til å mene noe om dette. Det at de mener at disse ikke bør slippe til, er betenkelig, sier han.

KONFLIKT: Jan Petersen (t.v.) sørget for at Nils Butenschøn (t.h.) ikke kom til orde i NRK-programmet Dagsnytt 18. - Ikke minst når det gjelder et så sensitivt tema som Midtøsten er det viktig at vi kan få fram andre synspunkter, sier Butenschøn.