Jaget mann tilbake på jobb

BODØ (Dagbladet): - Kjell Sahl stilles til ansvar for en ung pikes tragiske død. Dette er å gå langt over streken, og det gjør fryktelig vondt for ham. Det sier formannen i Norges lensmannslag, Otto Stærk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En jaget mann er i dag tilbake på jobb i Meløy. I går ble en tydelig sliten lensmann skjermet og eskortert ut bakveien av sivilt politi på Bodø lufthavn. Sahl føler seg forfulgt og har satt munnkurv på seg selv.

- Jeg sier absolutt ingenting før SEFO (det særskilte etterforskningsorganet for politisaker - red.anm.) har gjort ferdig sin etterforskning, sa Sahl i en meget kort telefonsamtale med Dagbladet i går kveld.

- Uten å si noe om selve saken: Hvordan skal du gjenskape tillit mellom deg og dem som krever din avgang? OTTO STÆRK

Formann i Norges lensmannslag

- Ingen kommentar.

I dag må han dempe raseriet hos innbyggere som har vendt ham ryggen, enten han vil eller ikke. Det er ikke mulig å gjemme seg vekk i den lille nordlandsbygda, hvor han er innstilt på å fortsette som lensmann.

- Førte ikke kniven

Nå får den den utskjelte 55-åringen kjærkommen støtte fra sin egen fagforening. Otto Stærk, mener Sahl blir gjort til syndebukk og mobbeoffer i en tragisk drapssak. Han snakker på vegne av lensmenn over hele landet:

- Som organisasjon forsvarer vi ikke de feilene som lensmenn måtte gjøre. Men også de har krav på at angrep som rettes mot dem, bygger på gjennomførte undersøkelser. I denne saken har vi vært vitne til grove beskyldninger, hvor politiet får skylda for drapet på den 16 år gamle jenta. Det er grunn til å minne om at det ikke var Kjell Sahl som førte kniven på Halsa gjestegård, sier Stærk.

Lensmennslederen mener media har brakt videre frustrasjoner fra ulykkelige mennesker på en slik måte at det reduserer politiets mulighet til å gi folk svar på de spørsmålene de i sin fulle rett stiller, og som de bør få svar på. Stærk hevder at Sahl slik er fratatt muligheten til å komme i en konstruktiv dialog med befolkningen.

- Konklusjonene trekkes lenge før SEFO-etterforskningen er startet. Man begynner med svarene, ikke spørsmålene. Men Sahl er jo ikke skyldig i noe som helst inntil det motsatte er bevist. Dessuten har politimesteren i Bodø forsikret at man skal til bunns i saken. Det må være nok til å skape ro, sier han.

Stærk er sjøl lensmann i Råde, en liten Østfold-kommune med 6000 innbyggere.

- De færreste aner hvilke umenneskelige påkjenninger min kollega i Meløy nå utsettes for. Personlig vet jeg ikke om jeg hadde maktet å møte innbyggerne i Råde med slike beskyldninger hengende over seg, sier Stærk.

Advarer

Også stortingsrepresentant Tor Nymo (Sp) advarer mot å gjøre lensmannen direkte ansvarlig for Linns død.

- Man skal være varsom med å foreta slike koblinger, selv om politiarbeidet i forkant av drapet er kritikkverdig, sier Nymo som sitter i justiskomiteen.

Han krever en rask avklaring om hvorvidt Sahl kan fortsette.

- Det er åpenbart at Meløy-samfunnet ikke kan leve særlig lenge med en situasjon hvor lensmannen mangler befolkningens tillit, sier Nymo.