Hvaler

Jaget opp i tre av elg

Et ublidt møte med skogens konge for to unge østfoldinger

SVERIGE: Da Mikael Wikström var på vei til Piteå i slutten av mai, oppdaget han noe dramatisk på veien. Video: Mikael Wikström. Reporter: Ingebjørg Iversen / Dagbladet TV Vis mer

Natt til søndag klokka halv-to fikk politiet melding om at to jenter var jaget opp i et tre av noen sinte elger på nattevandring. Det sier Finn Håvard Aas i Øst politidistrikt til Dagbladet.

- Vi fikk en melding i natt om at det satt to personer i et tre på Kirkeøy på Hvaler med noen elger under seg som ikke ville stikke av, sier Aas.

Politiet tok kontakt med viltnemnda som rykket ut til stedet.

Skogens konge: En representant for arten som laget trøbbel for jentene på Hvaler. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix
Skogens konge: En representant for arten som laget trøbbel for jentene på Hvaler. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix Vis mer

Elgfast

Det var Jon Martin Brenne i viltnemnda i Hvaler kommune som satte seg i bilen og kjørte ut til treet der de to jentene satt.

- Det var jo en litt underlig oppringing. Når man hører om sånt klør man seg litt i hodet, men kjører ut for å se, sier han til Dagbladet.

Da Brenne kom ut til stedet stoppet han bilen, men kunne ikke se noen elg.

- Da kom det et klesplagg dalende fra oven. Jeg kikket opp og i treet satt det to jenter på rundt 13 år som var både stressa og slitne. Da hadde sittet der lenge, sier Brenne.

Han fikk hentet de ned og begynte å kjøre av gårde. Da fikk han plutselig se en stor elgokse stående i veikanten 50 meter borte.

- Den oksen hadde jeg sett før. Det er nok den aller største vi noen gang har hatt her ute på Hvaler og jeg vet at den er veldig lite redd for mennesker.

Omringet av elg

Jentene fortalte viltnemndas mann at de hadde vært ute og gått da elgen hadde dukket opp.

- Jentene hadde kommet fra ei hytte og skulle besøke noen venninner. Plutselig så de elgen stå i veikanten. De hadde begynt å løpe og da hadde den kommet etter. Da hadde de gjemt seg i skogen, forteller han.

Men faren var ikke over. Jentene fortalte Brenne at de hadde sett to andre elger på et jorde like ved, og da så de ingen annen råd enn å klatre opp i treet.

Og der ble de sittende til de ringte politiet. Tre kvarter seinere var redningen på plass.

- De hadde holdt seg i treet og ventet på at noen skulle komme forbi. De siste prosentene av strøm på telefonen hadde de brukt på samtalen til politiet. De var ganske så glade da jeg kom, og spurte pent om å bli kjørt helt hjem, humrer Brenne.

Vanlig på hvaler

Det er ikke uvanlig å få elger tett innpå seg på Hvaler forteller Brenne. Elg og mennesker lever tett innpå hverandre og man slipper veldig nært innpå før de reagerer.

- Men når du først kommer for nært blir de gjerne forbanna. Det er litt som et stup. Alt er ok før det plutselig er veldig lite ok, sier han.

Han forteller at det hellet ikke er første gang elgen har jaget mennesker i trær.

- Jeg har hørt om eksakt samme type historie fra samme jordet for ca. 20 år siden. Der var det en elg som skal ha fått i seg noen dårlig epler og blitt litt mannevond, sier han.

- Men den historien har jeg hørt så mange ganger at det er blir fint og få en ny.