Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jaget Taliban fra Masar-i-Sharif

Nordalliansen har jaget Taliban på flukt fra den strategisk viktige byen Masar-i-Sharif. Nå er det åpnet for militære forsyninger og amerikanske bakkestyrker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere i dag hevdet opposisjonsstyrkene at de hadde tatt kontrollen i byen som ligger 70 kilometer fra grensa til Usbekistan. I kveld bekreftet Taliban at fienden var inne i byen og at de måtte «regruppere styrkene». En anonym amerikansk militæroffiser forteller at Taliban-soldatene har gitt opp og flykter til Kabul.

- Våre menn kontrollerer nå hele byen, sier Nordallianse-talsmann Abdullah.

Opposisjonsstyrkene gir mye av æren til de siste dagenes kraftige bombing av Taliban-styrker i og rundt Masar-i-Sharif. Pentagon opplyser at de vil se an situasjonen et par dager, før de vil kommentere situasjonen.

- Det er mye støv i lufta, derfor er det vanskelig å si nøyaktig hva som foregår akkurat nå, sier admiral John Stufflebeem.

Brohode for USA

Den siste uka har Nordalliansen tatt kontrollen i viktige områder rundt byen, og med dagens innrykk har de skaffet seg krigens største seier så langt. De har åpnet veien til Usbekistan slik at amerikanerne kan frakte inn humanitær hjelp - og våpen, ammunisjon og annet militært materiell til den dårlig utstyrte opposisjonen.

Seieren betyr også at de har kontrollen over flystripa utenfor byen slik at amerikanerne får et brohode på afghansk territorium. Masar-i-Sharif kan bli base for de første amerikanske bakkestyrkene og fungere som flybase for framtidige amerikanske luftangrep.

- Det er gjort viktige framsteg i Masar-i-Sharif, og det er ingen tvil om at krigen ikke går Talibans vei, fastslo statsminister Tony Blair i dag.

De første ukene etter luftkampanjen som startet 7. oktober, klaget Nordalliansen på at USA ikke bombet Taliban-styrkene ved de forskjellige frontene. Ved månedsskiftet startet krigsflyene sine kraftige angrep mot frontene ved Kabul og Masar-i-Sharif. Nå først anså Nordalliansen at Taliban var såpass svekket at de tok sjansen på et stormangrep.

Amnesti til Taliban-støtter

- Taliban rømte uten å slåss, sier Mohammad Ashraf Nadeem, talsmann for den tadsjikiske kommandanten Atta Mohammad.

En annen talsmann, Mohammed Kargar, sa at 2500 soldater under general Abdurrashid Dostum entret byen etter kraftige amerikanske bombeangrep. Rundt 300 Taliban-soldater ble tatt til fange og 90 soldater ble drept, opplyser Nordalliansen.

Mens seieren betyr at alliansens forsyningslinjer åpnes opp, er det et tilsvarende sårt tap for Taliban som har fått delt sine styrker i nord i to. Fra helt i starten av krigen begynte å Nordalliansen å presse mot Taliban-stillingene ved den viktige byen. Da dagens avgjørende slag kom, hadde de fleste av byens innbyggere allerede flyktet. Ifølge Nordalliansen har de gitt amnesti til personer som har støttet Taliban.

<B>GAMMELT OG NYTT INFANTERI: Nordalliansens hestesoldater kikker på den sovjet-bygde stridsvogna som var på vei mot fronten nord i Afghanistan tidligere i dag.
ÅPNET FOR ANGREPET: En F-18 gjør klar for landing på USS Theodore etter dagens angrep på Taliban-posisjoner. Hvis amerikanerne velger å gå inn i Masar-i-Sharif, kan de bruke flyplassen som base for framtidige luftangrep.
BYTTER BY: Bildet er fra 1997 da Taliban overtok makta i Masar-i-Sharif. I dag måtte de rømme da Nordalliansen kom stormende.
Hele Norges coronakart