Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jaget vilt gjennom mineområde

SARAJEVO (Dagbladet): Med et imponerende engasjement har Lady Diana satt søkelyset på de menneskelige lidelsene bruk av miner fører til. Suverent har hun overhørt ropene fra britiske journalister om forholdet til al Fayed.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå er hun invitert av Norsk Folkehjelp til Oslo i september.

-Jeg er overbevist om at hun kommer, sier generalsekretær Halle Jørn Hansen.

En time før skjema ankommer Diana Bellevue restaurant på en åskam ovenfor Sarajevo i går ettermiddag. For et par år siden lå serberne i åsene rundt Sarajevo og skjøt på alt som rørte seg nede i byen.

Det er ledelsen i Norsk Folkehjelp som ønsker henne høytidelig velkommen, før hun håndhilser på oss andre som står rundt henne.

- Hello, sier hun og rekker ut hånda.

- I'm Thor Gjermund Eriksen, svarer jeg og glemmer å bukke.

Hadde det ikke vært for oppstyret, pressefolkene, politimennene og to bodyguards med kul på lomma, kunne hun vært en helt vanlig ung, pen kvinne. Uformelt kledd i rosa bomullskjorte og dongeribukser.

Sterke inntrykk

Hun har selv godkjent at noen få norske pressefolk får være til stede. Britiske journalister som bare er opptatt av forholdet til al Fayed er stengt ute. Opprinnelig var det ikke mange britiske pressefolk som interesserte seg for Bosnia-besøket, men etter at nyheten om den påståtte romansen med Harrods-arvingen kom ut, har 50-70 britiske journalister fotfulgt henne.

Tvers over bordet for meg, en og en halv meter unna, sitter verdens kanskje mest berømte og jagede kvinne. Hun snakker lavmælt om de sterke inntrykkene hun sitter igjen med etter at hun sammen med Norsk Folkehjelp og Det internasjonale nettverk for mineskadde (LSN) har reist rundt i tre dager og møtt utallige barn og voksne som har en ting til felles: De har fått sprengt bort en arm eller et bein eller begge deler fordi de har tråkket utenfor asfalten der hensynsløse mordere har lagt ut miner.

Det ble gitt klar beskjed før lunsjen om at prinsessen overhodet ikke ville si noe om romansen med Dodi al Fayed. I går var det kampen mot landminer det skulle handle om.

Lars-Johan Johnsen, som er sjef for Norsk Folkehjelps virksomhet i Bosnia og generalsekretær Halle Jørn Hansen fortalte prinsessen om organisasjonens innsats, og ble av og til avbrutt av Dianas spørsmål.

Til Oslo

Hun har merket seg at Norge yter en stor innsats i det tidligere Jugoslavia.

- Det er vel Norge som yter størst innnsats i dette området, sa Diana.

- Norge er sterkt inne, men jeg vet ikke om vi er størst, sa Lars-Johan Johnsen.

I midten av september skal det holdes regjeringskonferanse i Oslo for å forsøke å komme fram til enighet om et internasjonalt forbud mot produksjon, lagring og bruk av landminer. Parallelt med regjeringskonferansen står Norsk Folkehjelp som vertskap for en konferanse med frivillige organisasjoner som arbeider for et mineforbud. Nå håper Norsk Folkehjelp at prinsessen av Wales vil kaste glans over møtet i Norge.

- Vi har kanskje drømt om det, men kunne ikke håpe på at du ville komme hit til Bosnia for å støtte arbeidet mot landminer. Vi trenger din fortsatte støtte, sa generalsekretær Halle Jørn Hansen, før han ble avbrutt av en smilende Diana:

- Hvor vil du jeg skal reise nå?

- Jeg vil du skal reise til Oslo i september, og håper at du ikke vil svare nei med samme.

Og prinsessen er slett ikke avvisende.

- Du vet det er så mange som vil ha meg overalt, svarte Diana, og lovte å komme tilbake til saken.

Mer høflig enn ærlig

Men da Diana ville vite hvordan besøket hennes hos mineofre ble framstilt i media var Halle Jørn Hansen langt mer høflig enn ærlig overfor sin kongelige gjest. For mens bildene fra Bosnia har rullet på de internasjonale TV-kanalene og blitt trykket i aviser verden over, er det forholdet til Dodi al Fayed oppmerksomheten hovedsaklig har vært rettet mot. Men heller ikke Hansen hadde lyst til nevne al Fayed i går.

- Hvordan har media dekket besøket mitt i Bosnia, spurte Diana.

- Veldig skikkelig. Det har vært fokus på det som skal være i fokus, sa Halle Jørn Hansen.

Matpakke

Det er Lars-Johan Johnsen som har fulgt Diana under hele hennes opphold.

- Vi har reist rundt og møtt folk fra tidlig morgen til seint på kvelden. Hun er levende opptatt av kampen mot miner. Flere dager har vi smurt matpakke som vi har spist i bilen, og vi har bodd i Norsk Folkehjelps leiligheter rundt om i landet. Det har ikke vært mye kongelig luksus, sier Johnsen til Dagbladet.

Bare én ting har vært litt trøblete:

- Det er jo litt spesielt å oppleve å ha hele verdenspressen på hjul, sier Johnsen.

«Love affair»

Mattilbudet på Restaurant Bellevue i går var nok bedre enn Norsk Folkehjelps hjemmesmurte matpakker. Og Diana ga uttrykk for at det smakte med kald bekkørret, rømme og agurksalat.

- Det er det første skikkelige måltidet i dag, sa hun til Norsk Folkehjelps Ståle Schmidt, før hun satte seg inn i bilen for å reise til flyplassen i Sarajevo.

- I don't know yet, ropte hun smilende tilbake fra Norsk Folkehjelps bil på Dagbladets spørsmål om hun kommer til Oslo.

På Sarajevo flyplass stod britiske journalister og ventet for å rope ut spørsmålene om Dodi al Fayed enda en gang.

Men som en fra hennes følge sa til Dagbladet:

- Prinsesse Diana kom hit for en sak, og for å møte mineofre. Ikke for å å svare på spørsmål om en «love-affair».

MINEOFFER: 15 år gamle Mirzeta Gabelic var et av mineofrene som prinsesse Diana møtte i går.