Israel og Palestina-konflikten:

Jagland: - Den tredje intifada kan ha startet

Da israelske myndigheter stengte al-Aqsa-moskeen forrige fredag, fikk palestinere nok og strømmet ut i gatene. De er der fortsatt.

RASERIETS DAG: Palestinere prøver å komme seg i skjul for tåregassen som israelske soldater skyter mot dem, like utenfor gamlebyen i Jerusalem. Palestinerne hadde akkurat bedt på den åpne plassen, i protest mot at Israel har satt metalldetektorer ved inngangen til al-Aqsa-moskeen og Klippedomen (i bakgrunnen). Foto: Ahmad Gharabli / AFP / NTB Scanpix
RASERIETS DAG: Palestinere prøver å komme seg i skjul for tåregassen som israelske soldater skyter mot dem, like utenfor gamlebyen i Jerusalem. Palestinerne hadde akkurat bedt på den åpne plassen, i protest mot at Israel har satt metalldetektorer ved inngangen til al-Aqsa-moskeen og Klippedomen (i bakgrunnen). Foto: Ahmad Gharabli / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Lite visste de nå drepte israelsk-palestinske gjerningsmennene om hva de satte i gang, da de skjøt og drepte to israelske politifolk like ved Tempelhøyden forrige fredag: Drapene fikk volden mellom israelere og palestinere til å eskalere.

På ei drøy uke har minst fem israelere og sju palestinere blitt drept, mens hundrevis av mennesker er skadd.

- Jeg tror en tredje palestinsk intifada er i gang. Den andre intifadaen startet også på Tempelhøyden, for 17 år siden, da statsminister Ariel Sharon provoserte ved å gå opp dit og volden eskalerte, sier Thorbjørn Jagland, leder for Europarådet og Midtøsten-kjenner.

Daglige ydmykelser

Etter Sharon-besøket på Tempelhøyden høsten 2000 ble Jagland med i en FN-utnevnt kommisjon som skulle se hvordan volden kunne stoppes. De reiste rundt for å forstå, og for å gi anbefalinger for fred.

«Vi besøkte et av de mange sjekkpunktene som palestinerne måtte passere hver dag, og så følgende: En mann kom med sin lille sønn. Mannen ble kommandert ned på bakken etter at han hadde tatt av seg skjorten. Kroppen hans ble ransaket mens en israelsk soldat holdt geværpipen mot hans hode. Dette måtte mannen og sønnen gjennom hver dag for å få sønnen til skolen. For enhver sønn på denne jorden er hans far den store helten. Denne sønnen i Betlehem så sin far bli ydmyket på den verst tenkelige måte, det skjedde hver dag», skriver Jagland på sin Facebook-side og utdyper:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer