Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jagland: - Gledelig valg

Valget i Israel kan gi håp i Midtøsten, mener stortingspresident Thorbjørn Jagland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Jeg er gledelig overrasket over at Arbeiderpartiet gjorde det litt bedre enn ventet. Det gir håp om at Kadima aktivt vil søke støtte der, og lage en slags sentrumsallianse i israelsk politikk, sier Jagland til Dagbladet.no.

Arbeiderpartiet, ledet av den tidligere fagforeningslederen Amir Peretz, ser ut til å få 20 seter i nasjonalforsamlingen. Høyrepartiet Kadima får 28 av totalt 120 seter i Knesset.

Ønske om fred

Valgresultatet får stortingspresident Jagland til å se håp i den fastlåste konflikten.

- Det er noen lyspunkt. En kan si mye om Sharons uttrekning fra Gaza - og Olmerts planer om videreføring av dette på Vestbredden. Men - det har skapt en ny dynamikk i Israel. Hvis den nye regjeringen baserer seg på støtte fra Arbeiderpartiet, er det en viss mulighet for at det kan bli en positiv utvikling. Da kan israelerne gå langt i å få til noe med palestinerne, sier Jagland.

Palestinske politikere går i dag ut og oppfordrer Ehud Olmert og hans Kadima-parti til å gjenoppta forhandlingene med palestinerne. «Resultatet er som forventet, men Olmert bør nå gå tilbake til «veikartet for fred» og kaste sin ensidige plan om å sette grensene», mener palestinernes leder Mahmoud Abbas.

- Befolkningene på begge sider ønsker nå en fred, basert på to stater. Derfor må nå begge parter gripe tak i det positive - selv om det ikke er det som er vanlig i Midtøsten, håper Thorbjørn Jagland.

Kompromisser

BER OM HJELP: Israels fungerende statsminister, Ehud Olmert, fikk velgernes tillitt og fortsetter i landets sjefstol. Men - hans parti Kadima fikk mindre stemmer enn antatt. Derfor får den tidligere borgermesteren i Jerusalem en vanskelig jobb med å stable en stabil koalisjonsregjering på beina. I dag besøkte han klagemuren for å takke for valgseieren. Foto: OBED BALITY/AP
BER OM HJELP: Israels fungerende statsminister, Ehud Olmert, fikk velgernes tillitt og fortsetter i landets sjefstol. Men - hans parti Kadima fikk mindre stemmer enn antatt. Derfor får den tidligere borgermesteren i Jerusalem en vanskelig jobb med å stable en stabil koalisjonsregjering på beina. I dag besøkte han klagemuren for å takke for valgseieren. Foto: OBED BALITY/AP Vis mer

Fungerende statsminister Ehud Olmert har nå erklært seg sjøl og partiet som vinnere av gårsdagens valg. Kadima-lederen fortalte partimedlemmene sine at han er forberedt på fredsforhandlinger med palestinerne, men at han vil trekke Israels grenser på egen hånd hvis nødvendig.

Kadima-partiet fikk færre stemmer enn meningsmålingene viste på forhånd. Jobben med å forme en stabil regjering blir dermed vanskeligere enn Olmert håpet på. Stående foran et stort bilde av partiets grunnlegger, Ariel Sharon, hyllet Olmert sin forgjenger - før han la fram sine planer for partiets fire år i regjeringskontorene.

- I den kommende perioden vil vi trekke Israels endelige grenser: en jødisk stat med en jødisk majoritet. Vi vil forsøke å få til en avtale med palestinerne. Det er vårt håp og bønn, sier Olmert, før han fortsatte:

- Vi er klar for kompromisser. Til å gi fra oss deler av vårt kjære israelske land... og evakurere, med store smerter, jøder som bor der, for å skape betingelser som gjør at vi kan oppfylle deres drømmer om å leve side om side, sa Olmert.

Frykter mer vold

Olmerts planer blir ikke enkle å gjennomføre. Han vil møte kraftig opposisjon fra en samlet settlerbevegelse, som vil gjøre alt for å sabotere evakueringsplanene fra deler av Vestbredden. Olmert må også få USAs støtte for sin fredsplan, i tillegg til at han må forholde seg til palestinernes demokratisk valgte regjering, ledet av den islamske bevegelsen Hamas.

- Internasjonalt diplomati vil forsøke å få til en eller annen dialogprosess nå. Men - det er klart at situasjonen på bakken gjør det mer sannsynlig at en ny voldssituasjon, en ny intifada kommer i gang, sier Midtøstenkjenner og førsteamanuensis ved Institutt for menneskerettigheter, Nils Butenschøn.

Han er ikke veldig positiv til gårsdagens valg i Israel.

- Hvis Olmert ensidig trekker opp en grense, vil ikke dette føre til noen stabil løsning. Den stadig vanskeligere situasjonen for palestinerne i de okkuperte områdene kan føre til at det vil bryte ut mer organisert vold. Dagens situasjon tilsier ikke at det er noen grunn til optimisme, sier Butenschøn.

Populister

Den store taperen i Israels valg, er tidligere statsminister Benjamin Netanyahu og hans parti Likud. Partiet mister hele 16 seter i Knesset. Etter valget har partiet, som har dominert israelsk politikk i tre tiår, bare elleve representanter i Knesset. Fra å være landets største parti, er de nå rangert på femteplass.

Valgets eneste overraskelse, er populisten Avigdor Lieberman og hans parti Israel Beiteinu. Partiet går opp fra å ha tre til elleve plasser i nasjonalforsamlingen, og er kjemper nå om å bli Israels fjerde største parti.

- Dette er verdt å merke seg. Partiet er enda mer ytterliggående enn Likud. Det er et protest- og populistparti, og det er mange som lurer på hvordan de vil opptre, sier Butenschøn.

Israel Beiteinu-partiet er veldig arabisk-fiendtlig, og ønsker å kvitte seg med landets arabere, som er 20 prosent av Israels befolkning.

Her er valgresultatet

1. Kadima: 28 seter. Høyreparti.

2. Labour: 20 seter, venstre-senter-parti.

3. Shas: 13 seter, ultraortodokse.

4. Yisrael Beitenu: 12 seter, russisk emmigrantparti, ekstrem høyre.

5. Likud: 11 seter, ekstrem høyre.

6. Arabiske partier: 10 seter.

7. Andre: 26 seter.

  • Her er BBCs oversikt over Israels største partier, og hva de står for.
FEIRER:</B> En Kadima-supporter feiret i går kveld at partiet fortsetter i regjering.
OVERRASKELSEN:</B> Avigdor Lieberman (midten), leder av det ekstreme-ekstreme høyrepartiet Israel Beiteinu, var omringet av lykkelige familiemedlemmer i går kveld. Partiet, som vil kvitte seg med Israels arabere, er det israelske valgets vinnere. De gikk opp fra å ha tre - til tolv representanter i Knesset.
TAPEREN:</B> Tidligere statsminister Benjamin Netanyahu, lederen for det ekstreme høyrepartiet Likud, er synlig skuffet over valgresultatet. Likud-partiet har dominert israelsk politikk i tre tiår, men er nå blitt landets femtestørste parti, og dermed uten reell makt.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling