Jagland: - Gledelig valg

Valget i Israel kan gi håp i Midtøsten, mener stortingspresident Thorbjørn Jagland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): - Jeg er gledelig overrasket over at Arbeiderpartiet gjorde det litt bedre enn ventet. Det gir håp om at Kadima aktivt vil søke støtte der, og lage en slags sentrumsallianse i israelsk politikk, sier Jagland til Dagbladet.no.

Arbeiderpartiet, ledet av den tidligere fagforeningslederen Amir Peretz, ser ut til å få 20 seter i nasjonalforsamlingen. Høyrepartiet Kadima får 28 av totalt 120 seter i Knesset.

Ønske om fred

Valgresultatet får stortingspresident Jagland til å se håp i den fastlåste konflikten.

- Det er noen lyspunkt. En kan si mye om Sharons uttrekning fra Gaza - og Olmerts planer om videreføring av dette på Vestbredden. Men - det har skapt en ny dynamikk i Israel. Hvis den nye regjeringen baserer seg på støtte fra Arbeiderpartiet, er det en viss mulighet for at det kan bli en positiv utvikling. Da kan israelerne gå langt i å få til noe med palestinerne, sier Jagland.

Palestinske politikere går i dag ut og oppfordrer Ehud Olmert og hans Kadima-parti til å gjenoppta forhandlingene med palestinerne. «Resultatet er som forventet, men Olmert bør nå gå tilbake til «veikartet for fred» og kaste sin ensidige plan om å sette grensene», mener palestinernes leder Mahmoud Abbas.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer