Jagland: - Ingen spion i min regjering

- Det var ingen spion blant de politiske medarbeiderne i min regjering. Påstanden som er satt ut om det er giftige rykter, sa tidligere statsminister Thorbjørn Jagland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er POTs oppgave å sikkerhetsklarere alle som blir utnevnt til stillinger i departementene. Jeg ble aldri informert om at det var noen spion blant de politiske medarbeiderne i departementene. Av det slutter jeg at det aldri var noen spion der. Det var heller aldri noen rykter om noe sånt. De som sprer slike rykter har et annet ståsted og en annen moral, sa Jagland om påstandene i dobbeltagent Svein Lamarks bok om at en av de politiske medarbeiderne i hans regjering var spion for russerne.

Lamark skriver i sin Bok «Kodenavn Havmåke» at han 7. november 1996 visste hvilke personer som i statsråd dagen etter - fredag 8. november 1996 - ville bli utnevnt til politiske medarbeidere i Jagland-regjeringen.

Lamark forteller i boken at han dagen før utnevnelsen i statsråd røpet navnene for sin russiske føringsoffiser «Charlie» som, ifølge Lamark, skvatt til da han hørte ett av navnene.

Holts sekretær

Det nevnte statsrådet ble holdt samme dag som Lamark røpet navnene for sin russiske føringsoffiser, altså 7. november.

Denne dagen ble tre nye politiske medarbeidere utnevnt i regjeringen Jagland. Den ene var advokat Berit Reiss-Andersen som ble utnevnt til statssekretær for Anne Holt i Justisdepartementet.

Til NRK sier Berit Reiss-Andersen at hun siden september i fjor har vært klar over at det har gått rykter om henne. Men hun tar fullstendig avstand fra påstandene om at hun skal ha vært spion. Overvåkingssjef Per Sefland sier at det ikke er noen grunn til å mistenke noen i Jagland-regjeringen for spionasje.

(NTB)