Jagland: - Jeg har med konkrete forslag til Putin

Mens det råder full forvirring om innholdet i rammeverket for en våpenhvileavtale i Ukraina, har Thorbjørn Jagland med seg konkrete forslag fra Kiev til Moskva.

GOD KONTAKT : Ukrainas president Petro Poroshenko og Thorbjørn Jagland har møtt hverandre mange ganger. Her fra et tidligere møte. EPA/MYKHAILO MARKIV/POOL Scanpix
GOD KONTAKT : Ukrainas president Petro Poroshenko og Thorbjørn Jagland har møtt hverandre mange ganger. Her fra et tidligere møte. EPA/MYKHAILO MARKIV/POOL ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KIEV (Dagbladet): Jagland er generalsekretær i Europarådet, og landet i Moskva i formiddag. Han sier til Dagbladet at han ikke kan kommentere konkret hva forslagene går ut på, det må partene i konflikten selv få vite først.

Jagland møtte den ukraniske presidenten Petro Porosjenko i Kiev i går, og skal møte Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i Moskva i morgen.

- Viktig for begge parter - Det vi snakket om i Kiev var utveksling av fanger, menneskerettighetssituasjonen i Øst-Ukraina og på Krim, og minoriteters kulturelle rettigheter, blant annet språk-spørsmålet, sier Jagland.

- Er det dette du tar med fra Kiev til Moskva?

- Det kan jeg ikke kommentere direkte. Men, ja, dette er viktige spørsmål for begge parter, sier Jagland.

- Ingen informasjon Porosjenkos kontor tonet i formiddag ned nyheten om våpenhvileavtalen, og på en pressekonferanse i Kiev kunne talsmannen for den ukrainske hæren, Andrji Lysenko, ikke bekrefte at partene i den ukrainske borgerkrigen i øst i formiddag hadde sluttet å skyte på hverandre.

- Det har jeg ingen informasjon om, sa Lysenko til Dagbladet. Han la til at detaljer om den politiske forståelsen av det den ukrainske regjeringen mente var en våpenhvileavtale vil komme seinere idag.

Det ble kjent at de to presidentene, Petro Porosjenko og Vladimir Putin, hadde kommet fram til enighet om en våpenhvile tidligere idag. Men en talsmann for Putin sådde tvil om en avtale etter uttalelser om at Russland og Ukraina ikke er blitt enige om en våpenhvile fordi Russland «ikke er part i konflikten i Øst-Ukraina».

Putins talamann, Dmitrij Peskov, bekrefter derimot at Putin og Porosjenko har diskutert hvilke tiltak som trengs for å få på plass en våpenhvile, og at de i stor grad er enige. Det gjorde de over telefon i går kveld.

- Ut av negativ spiral Den russiske posisjonen har hele tida vært at Russland ikke er en del av konflikten, til tross for en rekke rapporter om at russiske våpen, pro-russiske opprørere, og regulære militære enheter, har krysset grensa for å delta i kampene i Øst-Ukraina.

SA LITE: Oberst Andreiy Lysenko i den ukarinske hæren, holdt pressekonferanse på Hotel Ukrania i Kiev, men kunne ikke bekrefte at partene i den ukrainske borgerkrigen i øst i formiddag hadde sluttet å skyte på hverandre.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
SA LITE: Oberst Andreiy Lysenko i den ukarinske hæren, holdt pressekonferanse på Hotel Ukrania i Kiev, men kunne ikke bekrefte at partene i den ukrainske borgerkrigen i øst i formiddag hadde sluttet å skyte på hverandre. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Jagland sier det er viktig å få utviklingen i Ukraina ut av den negative spiralen, og mener det er ting som både Russland og Ukraina i prinsippet er enige i.

- Vi må få dette inn i en positiv spiral, og vi må ha konkrete tiltak, som fangeutveksling og grensekontroll. Det jeg kan si er at Ukraina er veldig interessert i å få til en våpenhvile, sier Jagland.

- Vi må bygge opp igjen tilliten, sier Jagland.

PUTIN: På avenyen ved Maidan-plassen i Ukrainas hovedstad Kiev, selges bilder og andre effekter som latterliggjør den russiske presidenten, Vladimir Putin. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
PUTIN: På avenyen ved Maidan-plassen i Ukrainas hovedstad Kiev, selges bilder og andre effekter som latterliggjør den russiske presidenten, Vladimir Putin. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer