Jagland: - Klar overreaksjon

OSLO/JERUSALEM: - Nok er nok! sier utenriksminister Thorbjørn Jagland som krever umiddelbar stopp i de israelske angrepene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske toppolitikere reagerer sterkt på dagens israelske angrep mot palestinske områder. Utenriksminister Thorbjørn Jagland var i dag på vei til Gaza, men kortesjen måtte snu på grunn av angrepene.

- Nå må Israel stoppe bombingen umiddelbart. Nok er nok! Dette er en klar overreaksjon på drapene i Ramallah, sier Jagland til Dagbladet.no.

Hvor alvorlig ser du på dette?

- Det er jo svært alvorlig. Dette kan føre til full krig, sier Jagland.

Willoch: - Helt forferdelig

Kåre Willoch var ikke kjent med de siste timenes dramatiske utvikling, før Dagbladet.no ringte ham ved 17.20-tida i ettermiddag.

- Dette høres helt forferdelig ut. Det må påkalle en kraftig protest, sier Kåre Willoch.

Willoch forventer at sikkerhetsrådet kommer sammen og diskuterer hva som skal gjøres. Men han tror det kan bli vanskelig på grunn av valget i USA. USA har vært en av Israels nærmeste støttespillere.

- Men sikkerhetsrådet kan ikke se på dette uten å komme sammen, sier han.

- Har Jagland vært for feig?

- Feig er ikke det beste uttrykket. Dette har ikke noe med person å gjøre. Norge har holdt en forsiktig linje i mange år. Den har vært feilaktig forsvart, og har medvirket til at tilbaketrekkingen har gått så seint. Men Norges reaksjon har blitt mindre dårlig etterhvert.

Kaotisk

-De israelske angrepene må stoppes, ellers ødelegges alt håp om å få samlet partene rundt forhandlingsbordet, sier lederen i utenrikskomiteen Einar Steensnæs (KrF) til NTB.

Han er skremt og skuffet over den opptrappingen av konflikten de israelske angrepene på Gaza innebærer.

- Situasjonen er kaotisk og uoversiktlig og virker nå å være ute av kontroll. Jeg kan ikke forstå at Israel skulle behøve å svare på de beklagelige overgrepene mot israelske soldater med så massive angrep, sier Einar Steensnæs.

MÅTTE SNU: Thorbjørn Jagland var i dag på vei til Gaza, men måtte snu på grunn av angrepene.