Jagland: - Kostunica gjør solid inntrykk

Utenriksminister Torbjørn Jagland møtte Vojislav Kostunica flere ganger i Beograd. Jagland er full av lovord om Kostunica, som ble tatt i ed som Jugoslavias president i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- En meget sympatisk, lavmælt og beskjeden, men meget artikulert politiker, sier Jagland, som etter sine første inntrykk ikke vil underskrive på at Kostunica er en sterk serbisk nasjonalist.

- Han legger vekt på to avgjørende forhold: Han vil demokratisere landet, spesielt sikre ytringsfriheten og retten til fri meningsdannelse, og han vil integrere Jugoslavia og Serbia i Europa. Vi må støtte ham på dette og gi ham tid til å gjennomføre programmet.

Vil gi Kostunica tid

Norge ønsker ikke å presse fram spørsmålet om et snarlig oppgjør med fortiden, selv om Jagland mener det må komme på sikt.

- Vi må la Kostunica etablere seg ved makten og danne en regjering. Å kreve at han sender et signal om å arrestere Milosevic nå vil trolig være uklokt. Det kan provosere fram uro. Men alle kjenner Norges syn, sier utenriksministeren.

Forsinket seremoni

Innsettelsen av Vojislav Kostunica som Jugoslavias nye president ble forsinket med flere timer i kveld. Grunnen var uenighet om fordelingen av mandater i den nye nasjonalforsamlingen.

Først etter klokka 21 kunne Slobodan Milosevics etterfølger avlegge eden og bli formelt innsatt som Jugoslavias nye president. Striden gjaldt 19 seter fra to valgdistrikter som forfatningsdomstolen har funnet uregelmessigheter ved etter valget 24. september.

Krangel i parlamentet

Det konstituerende møtet i nasjonalforsamlingen ble også skjemmet av gjensidige anklager om hvem som hadde skylden for skadene bygningen ble påført da opprøret brøt ut torsdag.

Representanter fra Milosevics sosialistparti og Kostunicas tilhengere beskyldte hverandre for å ha tent på brannen i parlamentsbygningen. Konstitueringen av den nye nasjonalforsamlingen fant sted i konferansesenteret Sava, der Kostunica også måtte avlegge eden.

(Dagbladet.no/NTB)

GODT INNTRYKK: Utenriksminister Torbjørn Jagland roser Vojislav Kostunica etter flere møter med Jugoslavias nye president i dag.