Jagland: - Norsk politikk handler om småting

- Jeg er lettet over å slippe å forholde meg til sladder og småting i norsk politikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Nå ser jeg fram til å jobbe med skikkelig politikk; å gjenreise Norge som industrinasjon og internasjonale spørsmål, sier Thorbjørn Jagland. I morgen - etter ti år som Ap-leder - gir han stafettpinnen videre til Jens Stoltenberg.

Ifølge ham selv er det såkalte solidaritetsalternativet hans viktigste bidrag som leder. Dette måtte han jobbe knallhardt for internt i partiet.

Nå vil han heve seg over kranglingen om små ting i norsk politikk, og konsentrere seg om utenrikspolitikk. Han mener også det er nødvendig å få til et nytt solidaritetsalternativ for å gjenreise Norge som industrinasjon.

- Men denne gangen er løsningen internasjonal, sier han.

Lettelse

Jagland sier det ikke er vemodig å gi seg som Ap-leder.

- Nei, jeg ser egentlig fram til det. Alle mennesker må gjøre skifter i livet. Det er en lettelse å slippe å måtte forholde seg til anonymt småprat. Nå ser jeg fram til å jobbe med skikkelige ting, nasjonalt og internasjonalt, sier Jagland til Dagbladet.

Etter det bitre oppgjøret Jagland tok med det han kalte ukultur både i Ap og ellers i politikken på landsstyremøtet på Gardermoen i høst, har partifeller vært nervøse for at Jagland skulle gjenta budskapet på landsmøtet.

Men Jagland gjorde det han er best til. Han holdt en flammende tale om Arbeiderpartiets historiske oppdrag i en verden som krever internasjonale løsninger. Ikke uventet argumenterte Jagland sterkt for norsk EU-medlemskap.

- Historisk tale

Jagland ble flere ganger avbrutt av applaus, og fikk langvarig stående applaus etterpå.

- Det var en fantastisk tale. En av de beste han har holdt, og en av de store talene i Arbeiderpartiets historie, sier LO-leder Yngve Hågensen om avskjedstalen til sin venn og politiske allierte gjennom mange år.

Tidligere partileder Reiulf Steen er enig:

- Det er en av de store talene i Ap's historie, helt klart. Thorbjørn har perspektiv, og dette er hans egen tale, den er ikke laget av noen taleskribent, sier Steen.