Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jagland advarer mot angrep på romfolket

- Utsendelse i strid med Europas menneskerettskonvensjon.

 Advarer:  Tidligere statsminister Torbjørn Jagland advarer mot angrep på romfolket. Foto: Anita Arntzen/Dagbladet
Advarer: Tidligere statsminister Torbjørn Jagland advarer mot angrep på romfolket. Foto: Anita Arntzen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Generalsekretær i Europarådet Torbjørn Jagland reagerer på uttalelsene om å "busse ut" og deportere romfolket, som nå har fått bo på en tomt på Årvoll i Oslo.

- Dette er helt i strid med Europas menneskerettskonvensjon, sier den tidligere statsministeren.

- Språkbruken minner mye om hvordan det har vært tidligere i andre europeiske land. Blant annet ble det ramaskrik da Sarkozy sa det samme i Frankrike for et par år siden. Alle har krav på individuell behandling, og det er ikke lov til å sende ut grupper av folk, sier han til Dagbladet.

Diskrimineringen må ta slutt
Han ønsker ikke å legge seg opp i hvordan den konkrete situasjonen i Norge skal løses, men sier at løsningen på problemet i Europa generelt er å bedre forholdene til romfolket der de bor.

- De reiser til andre land av en grunn. Europarådet jobber med å utdanne mellommenn- og kvinner som utplasseres i felten for å hjelpe romfolket med å få de rettighetene de har krav på. Vi har allerede utdannet 1000 personer, og dette arbeidet vil fortsette, sier Jagland.
Han sier at romfolket blir diskriminert over hele Europa, blant annet i Tjekkia, som ble dømt i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg for å sende barn av romfolk på skoler for psykisk utviklingshemmede.

- Diskriminering er nødt til å ta slutt, avslutter Jagland.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media