Jagland advarer mot angrep på romfolket

- Utsendelse i strid med Europas menneskerettskonvensjon.

Advarer:  Tidligere statsminister Torbjørn Jagland advarer mot angrep på romfolket. Foto: Anita Arntzen/Dagbladet
Advarer: Tidligere statsminister Torbjørn Jagland advarer mot angrep på romfolket. Foto: Anita Arntzen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Generalsekretær i Europarådet Torbjørn Jagland reagerer på uttalelsene om å "busse ut" og deportere romfolket, som nå har fått bo på en tomt på Årvoll i Oslo.

- Dette er helt i strid med Europas menneskerettskonvensjon, sier den tidligere statsministeren.

- Språkbruken minner mye om hvordan det har vært tidligere i andre europeiske land. Blant annet ble det ramaskrik da Sarkozy sa det samme i Frankrike for et par år siden. Alle har krav på individuell behandling, og det er ikke lov til å sende ut grupper av folk, sier han til Dagbladet.

Diskrimineringen må ta slutt Han ønsker ikke å legge seg opp i hvordan den konkrete situasjonen i Norge skal løses, men sier at løsningen på problemet i Europa generelt er å bedre forholdene til romfolket der de bor.

- De reiser til andre land av en grunn. Europarådet jobber med å utdanne mellommenn- og kvinner som utplasseres i felten for å hjelpe romfolket med å få de rettighetene de har krav på. Vi har allerede utdannet 1000 personer, og dette arbeidet vil fortsette, sier Jagland. Han sier at romfolket blir diskriminert over hele Europa, blant annet i Tjekkia, som ble dømt i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg for å sende barn av romfolk på skoler for psykisk utviklingshemmede.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer