- Jagland-avtalen er urettferdig

Vanlige nordmenn i utlandet blir tatt mye hardere, sier sjefen i Skattebetalerforeningen.

BOR HERSKAPELIG:  Thorbjørn Jagland og kona Hanne Grotjord huset boligen i Strasbourg - boligen er gratis i tillegg til tjenerskap og lønn på 2,2 millioner kroner uten norsk inntektsskatt. Foto: GEIR BØLSTAD.
BOR HERSKAPELIG: Thorbjørn Jagland og kona Hanne Grotjord huset boligen i Strasbourg - boligen er gratis i tillegg til tjenerskap og lønn på 2,2 millioner kroner uten norsk inntektsskatt. Foto: GEIR BØLSTAD. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||
(Dagbladet): Skattereglene for vanlige nordmenn i utlandet er urettferdige i forhold til Thorbjørn Jagland og andre som har spesialavtaler, mener sjefen i Skattebetalerforeningen.

- Nordmenn som jobber i næringslivet og bor utenlands må gjennom et omfattende byråkrati. De har i de fleste tilfeller strengere regler enn de som jobber for internasjonale organisasjoner som Europarådet og FN. Reglene bør være de samme for alle norske skatteytere, sier adm. direktør Jon H. Stordrange til Dagbladet.  

Og selv ikke Skattebetalerforeningen har oversikt over spesialavtalene som gjelder, heller ikke for ansatte i Europarådet.

- Det er jo Finansdepartementet  som må godkjenne avtalene som Europarådet og andre ønsker at deres ansatte skal ha. Jeg vil anta at Utenriksdepartementet også kommer med råd i slike saker, sier Stordrange.

Også Jagland og andre med spesialavtaler må betale skatt til Norge på formue her i landet pluss aksjeutbytte og inntekt som stammer fra Norge. Reglene for aksjeskatt ble vedtatt i sommer. De andre reglene for utflytting er fra 2004.

Som hovedregler for å slippe inntektsskatt til Norge, må du ikke disponere egen bolig her i landet og dessuten ikke oppholde deg mer enn 61 dager årlig her i landet de første tre årene du har fått godkjent beskatning til landet du jobber og bor.

- Kan Thorbjørn Jagland betale inntektsskatt til Norge hvis han vil?

- Han kan selvfølgelig sende penger til kemneren, men han risikerer å få spørsmål tilbake om hvorfor han gjør det hvis han ikke skylder noe. Det er opp til de lokale skattemyndighetene. Kemneren har rett til å sende pengene i retur.

- Har Jagland opprettholdt sine helserettigheter i Norge?

STILIG HJEM:  Thorbjørn Jagland og kona Hanne Grotjord i Europarådets tjenestebolig i Strasbourg. Foto: GEIR BØLSTAD.
STILIG HJEM: Thorbjørn Jagland og kona Hanne Grotjord i Europarådets tjenestebolig i Strasbourg. Foto: GEIR BØLSTAD. Vis mer

- Jeg kjenner ikke skatteavtalen mellom Europarådet og norske myndigheter spesielt. Men grunnlaget for å ha vanlige helserettigheter i Norge eller hvilket som helst EU- og EØS-land er at noen betaler folketrygden til Norge også for de som betaler inntektsskatt i utlandet.

- Hvordan er helserettighetene for «vanlige» nordmenn i utlandet?

- Det er individuelt fra land til land og hvilke ordninger folk selv velger. Men en del velger å betale folketrygdavgiften til Norge selv om det er betydelig dyrere enn de 7,8 prosentene som skatteytere i Norge betaler.

Stordrange påpeker at det er et konglomerat av ulike skatteavtaler mellom internasjonale arbeidsgivere og norske myndigheter.
 
Det er for eksempel stor skatteforskjell for nordmenn som bor i Spania og Italia.

Hvem vet?Det er ikke bare Skattebetalerforningen som har problem med oversikten over alle ordningene som gjelder.

Professor i skatterett ved Universitetet i Oslo, Fredrik Zimmer, sier at ordningen gjelder for mange flere enn Thorbjørn Jagland.  

- Ville tjent mer med skatt- Jeg tror det er et gjennomgående trekk ved internasjonale organisasjoner. Tanken har vel vært at det at man ikke betaler skatt så skal det påvirke lønnsnivået. Men i Jaglands tilfelle er jo lønnen likevel ganske god.

- Det er grunn til å tro at lønnen ville vært enda høyere dersom Jagland hadde skattet, sier Zimmer.

Det jobber mange nordmenn i organisasjoner med de samme kjennetegnene - internasjonale organisasjoner uten statlig tilhørighet.   Akkurat hvor mange nordmenn som med det er lovelige nullskatteytere er det tilsynelatende ingen som vet.

- Prøv Skatteetaten- Jeg tror ikke vi har oversikt over dette, men prøv i Skatteetaten, sier kommunikasjonsrådgiver Cecilie Willoch i Utenriksdepartementet.

ETTERLYSER LIKHET:  Vanlige nordmenn som bor og jobber i utlandet, har strengere skatteregler. Slik bør det ikke være, mener adm. direktør Jon H. Stordrange i Skattebetalerforeningen. Foto: RUNE MYHRE.
ETTERLYSER LIKHET: Vanlige nordmenn som bor og jobber i utlandet, har strengere skatteregler. Slik bør det ikke være, mener adm. direktør Jon H. Stordrange i Skattebetalerforeningen. Foto: RUNE MYHRE. Vis mer

Informasjonsdirektør i Skatteetaten, Lise Halvorsen, kjenner ikke til noen oversikt.

- Dette reguleres av skatteavtalene med hvert enkelt land. De er det Finansdepartementet som har oversikt over, sier hun.

- Ingen oversiktKommunikasjonssjef Runar Malkenes i Finansdepartementet har ingen konkret oversikt, men mener skattefritaket gjelder flere nordmenn.

- Dette gjelder traktaten som ble skrevet når Europarådet ble opprettet på 40-tallet. FN, og en del av FNs underorganisasjoner har også samme løsning.  Men vi har ikke noen oversikt over hvilke organisasjoner det gjelder eller hvor mange nordmenn som jobber der, sier Malkenes.       

Skatt for nordmenn i utlandet uten Jagland-avtale

Emigrasjon - utflytting


Fra og med inntektsåret 2004 gjelder det nye regler for emigrasjon / utflytting fra Norge til utlandet.
Med emigrasjon menes at skatteplikten til Norge, herunder plikten til å levere selvangivelse, opphører - med visse unntak (se nedenfor om begrenset skatteplikt).
Vilkårene for å anses emigrert er skjerpet inn i forhold til de reglene som gjaldt for tidligere år. Vilkårene er - forutsatt at du har bodd i Norge i minst 10 år - følgende:
Du må ha tatt fast opphold i utlandet
Verken du eller dine nærstående kan disponere bolig i Norge
Du kan ikke oppholde deg i Norge mer enn 61 dager i året i de tre første årene etter utflytting

Dersom du oppfyller vilkårene til å bli skattemessig emigrert, vil skatteplikten til Norge først opphøre tre år etter det inntektsåret vilkårene var oppfylt.

Eksempel

Dersom vilkårene var oppfylt i april 2008, vil du være skattepliktig til Norge for 2009, 2010 og 2011. Først fra 2012 vil skatteplikten til Norge opphøre, og du trenger ikke lenger levere selvangivelse hit. Dette forutsetter at vilkårene er oppfylt også for 2009, 2010 og 2011.
For de som før utflyttingen har bodd i Norge mindre enn 10 år, gjelder de samme vilkår, men skatteplikten i eksempelet over vil opphøre fra 2009. Har du i 2008 mindre enn 61 dagers opphold i Norge, tatt fast opphold i utlandet og ikke disponerer bolig, vil skatteplikten opphøre fra det tidspunktet boligen er solgt eller ved utreise dersom dette er senere.

Begrenset skatteplikt

Selv om du ikke er skattepliktig til Norge som bosatt etter skatteloven, enten fordi du har emigrert, eller fordi du bor i utlandet og aldri har vært fullt skattepliktig til Norge, kan du likevel være skattepliktig til Norge med tilsvarende plikt til å levere selvangivelse for enkelte konkrete inntekts- og formuesposter.

Dette gjelder for eksempel:
1.fast eiendom i Norge
2.lønn opptjent ved arbeid her i riket
3.lønn fra den norske stat
4.virksomhet i Norge
5.gevinst ved salg av aksjer
6.aksjeutbytte fra norsk selskap (ikke selvangivelsesplikt)

Kilde: Skattebetalerforeningen/www.skatt.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer