Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jagland beholder mye makt

Valgforsker Frank Aarebrot mener Thorbjørn Jagland beholder mye makt, selv om han går av som partileder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aarebrot er ikke overrasket over meldingen som kom fra Jagland i dag.

Ikke overrasket

- Det var det han sa at han tenkte å gjøre etter valget. Yngve Hågensen fikk ham fra det, men jeg er overbevist om at Jagland har hatt to tanker i hodet samtidig en stund: Det å trekke seg og det å stå løpet ut, sier Aarebrot.

- Jagland står i den gamle tradisjonen med «partiet først». De anonyme angrepene i mediene er ikke hans stil, og derfor har han opplevd det som forferdelig sårende, sier han.

Jaglands avgang kan gjøre situasjonen både lettere og vanskeligere for Jens Stoltenberg. Det kommer an på om Jagland vektlegger sykdommen og mer personlige ting som årsak til at han nå gir opp kampen, eller om han signaliserer at noen må ansvaret for valgnederlaget 10. september.

- Stoltenberg har et like stort ansvar for nederlaget, sier Aarebrot.

Øker Stoltenbergs sjanser

Han mener at Jaglands tidspunkt for å offentliggjøre avgangen har mye å si.

- Han avbryter kampen før fylkesårsmøtene. Jo nærmere landsmøtet man hadde kommet uten avklaring, jo større hadde sjansen vært for at en tredje kandidat hadde dukket opp. Nå er det sannsynlig at Stoltenberg overtar, sier han.

Men Jagland beholder posisjonen som en av de mest innflytelsesrike personene i Ap. Mens Jens Stoltenber sitter som leder i programkomiteen, sitter Jagland som leder av Dialogforum, som skal utforme en visjon over hvordan samfunnet skal se ut i fremtiden og hvordan velferdsstaten kan utvikles videre på best mulig måte.

- Stoltenberg leder programkomiteen, men det er alltid en programkomite. Dialogforum er tungt, med mange av Aps intellektuelle. Jagland blir sittende sentralt. På landsmøtet til høsten kan han holde de to viktigste talene, avslutningstalen og hovedinnlegget om fremtiden. Han får en posisjon som er sjelden for en avgående leder, sier Aarebrot.

Hele Norges coronakart