Jagland ber Telenor om å selge seg ned

Stortingspresident Thorbjørn Jagland er ikke i tvil: Jon Fredrik Baksaas må bli enig med fredsprisvinneren slik at de fattige kvinnene i Bangladesh blir hovedeiere i Grameen Phone.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stortingspresident og tidligere Ap-leder Thorbjørn Jagland mener fredsprisvinner Muhammad Yunus\' tale er den viktigste som er blitt holdt i år. Jagland var, ifølge ham selv, en av de første til å bryte ut i spontanapplaus etter at Grameen-gründeren på ny utfordret Telenor til å selge seg ned i mobilselskapet Grameen Phone.

-  Jeg er helt enig med Yunus. Derfor var jeg en av de første som klappet da han sa at han håpet at Grameen TeleCom vil få majoriteten av aksjene i Grameen Phone etter hvert, sier Jagland.

Den tidligere statsministeren og utenriksministeren legger ikke skjul på at Telenors eierandel må tones ned.

-  Telenor har vært viktig for å få dette på beina, og har gitt Yunus viktig støtte. Men det er viktig at det de fattige driver med blir så vellykket at de ikke blir avhengige av hjelp. Det at de blir avhengige av hjelp, er grunnen til at de blir holdt nede, sier Jagland.

Krav fra talerstolen

Få dager før Yunus ankom Oslo for å motta fredsprisen, gikk han kraftig ut mot Telenor, og krevde at det norske selskapet selger seg ned i Grameen Phone.

I går gjentok han kravet:-  Vår visjon er at vi til slutt skal omdanne dette selskapet til et sosialt forretningsforetak ved at de fattige kvinnene i Grameen Bank skal bli majoritetseiere. Dette er et mål vi jobber for å nå, sa Yunus i talen.

Oppfordringen kom mens kamera var rettet mot Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas. Han var til stede for å hylle fredsprisvinneren.

ENIG MED YUNUS:-  Jeg er helt enig med Yunus. Derfor var jeg en av de første som klappet da han sa at han håpet at Grameen TeleCom vil få majoriteten av aksjene i Grameen Phone etter hvert, sier Thorbjørn Jagland. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
ENIG MED YUNUS:- Jeg er helt enig med Yunus. Derfor var jeg en av de første som klappet da han sa at han håpet at Grameen TeleCom vil få majoriteten av aksjene i Grameen Phone etter hvert, sier Thorbjørn Jagland. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

Jagland håper Telenor nå vil bli enig med fredsprisvinnerens selskap om nedsalg.-  Hvis man kunne få gjort det på en måte som begge parter kan være enige om, ville det vært et stort gjennomslag for Yunus\' måte å tenke på. Det er jo fattige mennesker i Bangladesh som har bygd opp Grameen Bank og dette telefonselskapet, sier han.

Også utviklingsminister Erik Solheim håper på en løsning.-  Det må være helt i orden at Yunus bruker talerstolen til å fremme sin sak. Jeg vil ikke uttale meg konkret om forretningskonflikten, men jeg håper at de finner fram til en løsning sammen.

Nå varsler Solheim at han vil følge norske selskaper i utlandet tettere.-  Det er viktig at norske selskaper i utlandet legger seg på minnet den appellen Yunus kom med i sin tale: De må opptre på en sosial og ansvarlig måte. Dette er noe jeg har engasjert meg mye i, og som jeg vil gjøre mer av framover i dialog med næringslivet, sier Solheim.

Støre enig

Utenriksminister Jonas Gahr Støre vil ikke kommentere Telenors aksjeandel i Grameen Phone. I likhet med Solheim viser han til at dette er næringsminister Dag Terje Andersen sitt område. Men Støre understreker at han er enig med Yunus: Det er nødvendig at de fattige selv eier sine egne selskaper for å bekjempe fattigdom.

-  Yunus gir en ny dimensjon til diskusjonen om sosial forretningsvirksomhet, det at mennesker ser resultater av det de selv driver med. Eierskap er en viktig motivasjon, også for fattige, sier Støre.