Jagland dårligst likt

Per-Kristian Foss har en tydeligere posisjon enn Jan Petersen, Jens Stoltenberg er tydeligere enn Thorbjørn Jagland, men ingen er i nærheten av å konkurrere med Hagen i Frp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig er Stoltenberg den best likte politikeren av alle, mens Jagland kommer dårligst ut.

Konklusjonene kan trekkes etter en undersøkelse om de største opposisjonspartienes markedsposisjoner ledet av førsteamanuensis Rune Bjerke ved Institutt for Markedskommunikasjon, Handelshøyskolen BI-NMH.

Ved å knytte politikere opp til kjerneverdier som partiene selv oppgir, er teorien at man kan finne ut hvilken markedsverdi de ulike politikerne har i forhold til hverandre. I alt har 600 studenter ved Universitetet i Oslo, Bedriftsøkonomisk Institutt og Markedshøyskolen svarte på en rekke spørsmål.Verdiplattform og posisjonPartiene har selv oppgitt en to-tre verdier som de mener er viktige å forvalte i politikken. Arbeiderpartiets verdiplattform skal være frihet, likhet og solidaritet. Høyre: kultur, kunnskap og toleranse og Fremskrittspartiet: kultur, sikkerhet og trygghet.

Undersøkelsen viser at det ikke er alle verdier som er like viktige for velgere fra universitets- og høyskolemiljø. Frihet, trygghet, sikkerhet, menneskerettigheter og kunnskap er verdiene som ble rangert som de viktigste av 15 ulike verdier som ble vurdert.

For Ap er det likhet og solidaritet som kommer best ut, mens verdien frihet kommer kommer lavest ut. Sterkest assosiasjon til Høyre har kunnskap som får 5,15 på en skala fra 1 til 7, mens kultur og toleranse kommer lavest ut.

Blant deltakerne i undersøkelsen er det ikke mange som ser på Frp som noe kulturparti. Kultur oppnådde bare 3,41 på verdiskalaen, mens trygghet derimot oppnådde 5,16.

Stoltenberg med troverdighet

Av resultatene fremgår det at Jens Stoltenberg har større troverdighet enn Thorbjørn Jagland i forhold til Arbeiderpartiets kjerneverdier. I Høyre «slår» Per-Kristian Foss Jan Petersen på kjerneverdien kunnskap, mens Carl I. Hagen er Siv Jensen overlegen på Frps kjerneverdi trygghet.

En annen konklusjon kan være at Høyre er det mest uklare partiene for studentene. Ser man på vet-ikke svarene, er disse svært høye for både Foss og Petersen. Dette tyder ifølge Bjerke på at Høyres posisjoner oppfattes som utydelige. Dette i motsetning til for eksempel Hagen som får svært få vet-ikke svar når det spørres om hans posisjon i forhold til kjerneverdier i Frp.

Og best likt

Undersøkelsen går et skritt videre. Den stiller spørsmål om hvor godt politikerne er likt i forhold til de viktigste verdiene partiene står for.

Svaret er at den eneste som blir likt bedre enn gjennomsnittet er Jens Stoltenberg. Dårligst ut av alle kommer Thorbjørn Jagland.

Stoltenberg oppnår en gjennomsnitts «likeverdi» på 4,92 målt på en skala fra 1 til 7. Jagland får 3,53. I Høyre oppnår Foss 4,22 og Petersen 3,65. «Likeverdien» er lavest for Frp i akademikermiljø; 3,57 for Hagen og 3,54 for Siv Jensen.

(NTB)