Jagland dro til skogs

VESTMARKA i LIER (Dagbladet): I går pakket Thorbjørn Jagland ryggsekken og tok seg fri. Med termos, ei matpakke og ei blokk til å gjøre notater på, la han ut på en flere timer lang marsj i Vestmarka i hjemkommunen Lier. Resten av dagen var satt av til familien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg liker ikke å sove bort fridager. Jeg får krefter av å gå i skogen. Styrke får jeg også fra en fenomenal familie, sier Jagland.

- Jeg har to sønner som skjønner hva dette er. Han forteller om eldstesønnen Anders som ble slått ned og skadd i sommer, og som ringte da valgnederlaget var klart og ba faren stå oppreist og ikke la seg knekke.

- Og det gjør jeg. Jeg står der og tar ansvaret. Jeg rir stormen av. Så får det være opp til andre om de vil det.

Trekker seg ikke

- Er det bittert å få kritikk fra folk i et parti du har brukt hele ditt voksne liv på å holde samlet?

- Nei, det er heller omvendt. Jeg vet hva jeg har gjort, det kan ingen ta fra meg.

Et par dager etter katastrofevalg, krav om lederskifte og strid om partistrategien fastholder Jagland at han ikke har noen tanker om å trekke seg som partiets frontfigur. Han avviser også kategorisk at han på noen måte har presset eller truet sentralstyret til å avgi en tillitserklæring.

Han har sentralstyrets støtte. Og han ser ingen grunn til at han ikke blir statsminister når Ap igjen får regjeringsmakt.

- Man kan aldri komme landsmøtet i forkjøpet. Landsmøtet bestemmer. Men for meg er det ikke noe som tyder på noe annet enn at jeg er partiets statsministerkandidat også etter landsmøtet neste år, sier Jagland.

Ifølge Dagsavisen i går skal Jagland på det ektraordinære sentralstyremøtet tirsdag i en følelsesladd tale ha truet med å gå hvis han ikke fikk sentralstyrets fulle støtte og tillit.

Truet ikke

Jagland stiller seg hoderystende til denne framstillingen.

- Jeg truet ikke, jeg sa jo det motsatte, nemlig at jeg er villig til å fortsette. Jeg mente det ville være galt å flykte fra ansvaret nå, og det ville ikke være det minste lettere for en ny leder å overta i en slik situasjon.

- Hvordan kan sentralstyremedlemmer har oppfattet det slik at du truet med å gå?

- Det stiller jeg meg helt uforstående til. Det er underlig at ingen har stått fram med navn. Jeg er ikke sikker på at noen i sentralstyret har oppfattet det jeg sa slik heller. Det de har sagt, kan ha blitt vinklet feil av avisa.

- Det som skjedde, var at jeg klargjorde min situasjon. Det følte jeg var nødvendig ut fra de spekulasjonene og den debatten som har vært om meg. Jeg sa jeg mente det ville være galt å foreta et skifte nå. Det kan partiet heller ikke gjøre uten å innkalle til et ekstraordinært landsmøte.

Fikk applaus

- Jeg sa også at det ville være helt uholdbart å skifte strategi i forhold til eventuelle budsjettforhandlinger tre uker før statsbudsjettet legges fram, særlig fordi dette har vært drøftet i sentralstyret og i landsstyret.

- Hvem nevnte muligheten for et ekstraordinært landsmøte?

- Det gjorde jeg. Jeg sa at jeg ikke kan se at partiet er tjent med det nå. Jeg følte at jeg fikk sentralstyrets støtte. Til slutt fikk jeg applaus. Det har jeg aldri opplevd i et sentralstyremøte før.

- Så du krevde ingen lojalitetserklæring?

- Nei, nei, nei. Det ligger ikke i situasjonen. Sentralstyret står fritt til å mene hva det vil om lederspørsmålet. Ap's landsmøte står også fritt. Men vi er enige i den konklusjonen at jeg ikke skal løpe fra ansvaret nå.Vi har en ansvarlig kultur i Ap. Jeg står ved dem, de står ved meg.

Uthengt i media

- Du skal også ha sagt på sentralstyremøtet at de siste årene har vært et helvete for deg og familien?

- Ordet helvete har jeg aldri brukt. Men det har vært tre tøffe år. Det har kommet sterke uttalelser om min person. Det som blir skrevet, er ikke enkelt for familien.

- Jeg undrer meg over at erfarne mediefolk kan skrive slikt, sier Jagland, som ikke vil navngi hvem han sikter til.

- Det er bare å lese aviser. Jeg synes synd på folk som ikke skjønner sine egne ord. De snakker tross alt om en person som har vært i ledelsen av landets største parti i tjue år og som har tatt samfunnsansvar, sier Jagland.

De siste ukene og dagene har vært særdeles harde for Jagland.

UTE PÅ TUR: Thorbjørn Jagland tok sen en skogstur i går, og sier han ikke har planer om å gå av som partileder.