- Jagland ender som «spøkelse»

TROMSØ (Dagbladet): - Selv ikke på Ap's tenkeloft vil det nå være plass til Thorbjørn Jagland, tror valgforsker Marcus Buck.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- På det menneskelige plan er det ikke vanskelig å forstå Jaglands bitterhet. Men mangelen på politisk gangsyn savner sidestykke og er et mysterium. Selv de som en gang skal skrive hans biografi, vil måtte streve for å finne en forklaring på hans handlemåte, sier Buck.

Valgforskeren ved Universitetet i Tromsø mener Thorbjørn Jagland nå har gravd sin egen politiske grav:

- Han vil ende opp som et politisk spøkelse i Arbeiderpartiet. Han har utspilt sin rolle som høyttenker og ideolog, fordi det som har skjedd de siste dagene vil bli heftende ved ham for all framtid.

Buck mener forholdet mellom Stoltenberg og Jagland minner mye om striden mellom Gro Harlem Brundtland og Reiulf Steen - og tror Jagland nå vil bli totalt isolert i partiet.

- Selv de som støtter hans kamp mot Stoltenberg, kan ikke slutte seg til måten Jagland har gjort dette på. Han har oppnådd å støte fra seg egne tilhengere. Hvordan det nå går med Ap er avhengig av hvor raskt Jagland forsvinner ut av toppledelsen, sier Buck.

Han spår at det vil skje raskt. Og at Jagland - i relativt ung alder - er ferdig i norsk topp-politikk.

- Etter landsmøtet til høsten kunne han tatt plass på partiets tenkeloft. Men selv de som er enig med ham i sak, vil ikke kunne bruke hans resonnementer i sin argumentasjon, for eksempel om Norges forhold til Europa. Mye tyder nå på at Jagland også forsvinner ut av partiets sentralstyre. Han vil måtte ta til takke med rollen som kommentator på sidelinja, helt uten verv eller innflytelse i partiet.