EN SVAK FIRER: Retorikkekspert Kjell Terje Ringdal gir Nobelkomiteens formann Torbjørn Jagland en svak firer for talen i Oslo rådhus. Talen var mer preget av begrunnelse enn begeistring. Her hylles han av Fredspris-vinnerne. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
EN SVAK FIRER: Retorikkekspert Kjell Terje Ringdal gir Nobelkomiteens formann Torbjørn Jagland en svak firer for talen i Oslo rådhus. Talen var mer preget av begrunnelse enn begeistring. Her hylles han av Fredspris-vinnerne. Foto: Bjørn Langsem/DagbladetVis mer

- Jagland er et politisk mobbeoffer, men etter denne talen kan han sove med et lite smil om munnen

Men holdt en forsvarstale med mer begrunnelse enn begeistring, mener retorikkekspert Kjell Terje Ringdal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Herman Van Rompuy holdt den beste talen med en fin miks mellom det rasjonelle og sine personlige historier. Jagland kom ut som nummer to med en svært argumenterende tale.

I alle fall om vi skal tro retorikkekspert Kjell Terje Ringdal.

- Overordnet har det vært tre taler som har vært fornuftsbasert og hvor det har vært preg av et forhold mellom tre advarende og opplærende pekefingre, som har snakket til et forfrossent Norge. Talene ligner i struktur og er basert på fornuft og resonnementer og peker tilbake på hva som har vært og argumenterer godt for tildelingen, sier han.

- Jagland kommer godt fra det Han mener talene kom fra hodene og i liten grad snakker til hjertene.

- Det var fra hode til hode, uten overdreven varme i noen av talene. Det var gode og rasjonelle begrunnelser. Jagland holdt en forsvarstale med mer begrunnelse enn begeistring, sier Ringdal til Dagbladet.

- Det er klart at enhver god tale bør ha en god begrunnelse, men de mangler begeistring og følelser. Det er Van Rompuy som begeistrer mest.

RETORIKKEKSPERT: Kjell Terje Ringdal kommenterer talene under Nobels fredspris-utdelingen i Oslo rådhus.  Foto:  Kristin Svorte/Dagbladet
RETORIKKEKSPERT: Kjell Terje Ringdal kommenterer talene under Nobels fredspris-utdelingen i Oslo rådhus. Foto: Kristin Svorte/Dagbladet Vis mer

Ringdal tror Jagland holdt sitt livs viktigste tale, og mener han kom godt fra det.

- Jeg synes ikke at Jagland holder en stor tale, men den er god og begrunner tildelingen godt. Jagland er jo et politisk mobbeoffer, og det er lett å «ta ham» av ukjente grunner. Også jeg har vært usikker på hans måte å kommunisere på, men i dag satt han utfor stupet og landet ganske fint. Det er en svak firer, og det er greit. Jagland kan sove med et lite smil om munnen i natt, sier retorikkeksperten.

- Jeg tror han har tenkt «jeg skal jammen vise dem» og står støtt.

- Ikke noe party Overfor NTB berømmet utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) talene etter Nobel-seremonien i Oslo rådhus.

- Jeg synes talene var meget gode. Både talen fra Thorbjørn Jagland og talene fra Van Rompuys og José Manuel Durão Barroso. Talene ga lange blikk på Europas betydning, sier Eide.

Men utenfor Oslo rådhus var det ikke noe folkehav som var like entusiastisk. Kjell Terje Ringdal mener årsaken er at dette er en prinsipiell pris.

- Det er typisk når det er prinsipper som er tildelt en pris og ikke personer. Det er lettere å spille på følelse i de foregåden tildelingene. Dette var systemtaler: statsvitenskap grunnfag. Du må være villig til å høre på lange resonnementer og du må nok være politisk engasjert for å bli begeistret - men det er ikke noe party.

- I dag er det de mørke dressers dag, mens det var faklene i går. I dag heier jeg på de mørke dressene. De har gjort en god jobb og har gjort seg fortjent til et glass i Gamle Logen nå.