Jagland etterlyser terrorbevis

Thorbjørn Jagland etterlyser beviser for at Saddam Hussein har tilknytning til internasjonal terrorisme, og advarer USA mot å angripe Irak uten et klart mandat fra FNs sikkerhetsråd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeiderpartiets leder viser til at president George W. Bush i sin tale i FNs hovedforsamling torsdag ikke kom med ny informasjon om noen forbindelse mellom Irak og internasjonal terrorisme.

- Jeg savner flere beviser, en klar plan for en eventuell militæraksjon mot Irak og en analyse av hva som vil bli konsekvensene i regionen av et angrep, sier Jagland til NTB.

Jagland, som også er leder i Stortingets utenrikskomité og for tiden på rundreise på Balkan, mener Bushs tale viser at det internasjonale samfunnet har påvirket USA.

- Det er positivt at USA nå tydeligvis ønsker å koble inn FNs Sikkerhetsrådet før en eventuell aksjon mot Irak, sier Jagland.

Han mener Norge, som for tiden sitter i Sikkerhetsrådet, nå må avvente situasjonen.

- Å ta stilling til et eventuelt angrep på Irak er vanskelig før vi vet hva slags informasjon USA vil legge fram for rådet, og hvilke standpunkt andre land legger seg på, sier han.

- Men fundamentet i norsk politikk bør være at et slikt angrep ikke bør skje uten et mandat fra Sikkerhetsrådet, sier Jagland.

(NTB)