Jagland får trøst

Over halvparten av befolkningen synes Thorbjørn Jagland bør bli sittende som partileder. Blant Arbeiderpartiets velgere mener så mange som to av tre at han bør fortsette. Det viser en ny meningsmåling som MMI har gjort for Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at meningsmålingene gjentatte ganger det siste året har vist at Ap-lederen har vært svært lite populær blant folk, har trenden nå snudd. Likevel viser ikke Thorbjørn Jagland et snev av begeistring da Dagbladet viser ham resultatet av meningsmålingen.

- Det er hyggelig folk synes jeg bør fortsette, for det er det jeg har tenkt å gjøre. Det har jeg lovet, og det har jeg tenkt å følge opp, sier Jagland.

- Er du overrasket?

- Det er hyggelig at ordningen vi foreslo, får oppslutning.

- Folk er sjokkert

- Hva tror du er årsaken til at du får så stor støtte?

- Den siste uka har jeg fått enormt mange henvendelser og blomster fra folk i alle partier og fra hele landet. Mange er sjokkert over det som har skjedd. Det var en vekker på mange måter, sier Jagland, uten å ville utdype hva han mener med dette.

Hans reaksjon på at Ap's velgere i enda større grad enn befolkningen generelt ønsker at han skal fortsette, er så avmålt at den nesten virker arrogant.

- Det er bare naturlig at jeg får størst oppslutning blant dem, sier Jagland.

- Trygg på Thorbjørn

Jens Stoltenberg tolker målingen langt mer positivt enn det Jagland gjør.

- Det er veldig gledelig og hyggelig at den løsningen Thorbjørn selv tok initiativet til, åpenbart har bred oppslutning i befolkningen. Spesielt bra er det at Thorbjørn har solid støtte blant Ap's egne velgere. Jeg er ikke overrasket, for jeg har alltid følt meg trygg på at Thorbjørn har bred støtte som partileder, sier Stoltenberg.

- God arbeidsdeling

- En kunne ventet at et massivt mediekjør ville ført til en bølge som hadde revet ham med seg. Dette viser at snøballeffekten ikke alltid virker, sier forskningsleder Bernt Aardal ved Institutt for samfunnsforskning.

- I stedet har folk en betydelig sympati for ham. En må huske at Jagland også har fått mye skryt som partileder og partisekretær, og at han nå har gitt fra seg nokså mye. Folk oppfatter endringene som en rimelig mellomløsning, og det underbygger at det er verd å prøve ut denne arbeidsdelingen, sier Aardal

astrid.g.handeland@dagbladet.no