Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jagland fjern og fraværende

Partileder Thorbjørn Jagland er fortsatt påfallende lite synlig i den politiske debatten. Også i TV2s «Holmgang» i går kveld var han fraværende. Flere A-presseredaktører har i det siste uttrykt misnøye med Jaglands ledelse av landets største parti.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trass i at Ap er det største partiet i opposisjon til Bondeviks miniregjering, klarer ikke partiet å hente politisk gevinst av situasjonen, noe dagens MMI-måling bekrefter.

I vinter og vår har Jagland blitt oppfattet som fjern også i sin egen stortingsgruppe.

  • I IT-Fornebu-saken har Jagland knapt vært på banen. Da Stortinget behandlet saken 25. februar, var Jagland ikke til stede.

Først da Stortinget behandlet dokument åtte-forslaget, tok Jagland ordet og forsvarte forslaget ved å si at man må slå ring om parlamentarismen.

  • I spørsmålet om utbygging av Øvre Otta var partileder Thorbjørn Jaglands standpunkt lenge en godt bevart hemmelighet. Først på gruppemøtet som avgjorde partiets syn, avslørte Jagland sitt syn.
  • En av stridssakene i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett blir inndekningen av ekstrautgiftene til Kosovo-flyktningene. Regjeringen har gått inn for å ta 1,7 milliarder fra oljefondet. Det går Høyre imot, og Jagland har kviet seg for å si offentlig at han er enig med Høyre. I Ap's stortingsgruppe er det usikkerhet om hva partiet skal mene om saken.

Fornuftig, mener mange i Ap og viser til at i et valgår teller samhold og enighet kanskje mer enn utfallet av saken. Men andre Ap-representanter uttrykker undring og misnøye med en slik lederstil.

Ga fra seg makt

Da Jagland gikk i opposisjon høsten 1997, var et av grepene hans å ruste opp fraksjonslederne til å utgjøre en slags skyggeregjering. Fraksjonslederne - som er Ap-veteraner og tidligere statsråder - inngår nå i gruppestyret.

Gjennom dette systemet har Jagland gitt fra seg initiativ og makt til fagpolitikerne.

- Det er greit med sterke fraksjonsledere, men vi trenger en leder som syr politikken sammen. Det mangler vi, sier en Ap-representant.

Legg om stilen

- Thorbjørn Jagland må legge om stilen dersom han skal få større oppslutning. Han må slutte med svartmalingen og hakkingen på Bondevik-regjeringen og i stedet søke samarbeidsløsninger, sier tidligere stortingsrepresentant og ansvarlig redaktør i Romerikes Blad, Terje Granerud.

Granerud mener Ap nå, midt i stortingsperioden, burde ligget godt over resultatet fra stortingsvalget, 35,0 prosent.

Sjefredaktør i Opplands Arbeiderblad, Jens Olai Jenssen, sier det er oppsiktsvekkende at Ap i opposisjon til en svak sentrumsregjering ikke gjør det bedre hos velgerne.

Skyggenes dal

Avisa Fremover skrev på lederplass nylig at skepsisen mot Jagland øker.

- Det er Jaglands lederskap som har feilet, det er han som for tida ikke oppnår mer makt og bedre profilering enn politikere i minipartiet Venstre, og det er han som er uklar i forhold til andre partier og velgere, het det blant annet i lederartikkelen.