Jagland forsvarer Giske

Arbeiderpartiets avtroppende og utskjelte leder tar nestlederkandidat Trond Giske kraftig i forsvar. Men trønderens sjanser er sterkt svekket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I skyggen av striden mellom Jagland og Stoltenberg har landsstyret diskutert nestlederstriden på Gardermoen i dag. Flere delegater har fremmet forslag om å endre vedtektene i partiet og kreve to kvinner i toppen. Det har også blitt foreslått å ha bare én nestleder.

Ingen av forslagene er vedtatt. Likevel er det helt klart at landsstyret ønsker seg to kvinner inn i Aps toppledelse. Det betyr at Trond Giske sannsynligvis er ute av dansen rundt nestledervervet.

Selv vil han ikke si noe om saken.

- Jeg vil ikke rangere kandidater. Vi har en haug med kandidater, det må partiledelsen og valgkomiteen gjøre. Jeg som er foreslått som kandidat, bør ikke ha en oppfatning om det, sier Giske.

- Det er mange hensyn som skal tas. Geografi, alder, politikk.

- Fotball? spøker en journalist.

- Ja, fotball, flirer Giske omringet av journalister og kameralinser.

Flere journalister prøvde å presse Giske til å si hva han egentlig mener om likestillingsspørsmål og at han selv utfordrer dette prinsippet ved å stille som kandidat.

- Det skal ivaretas mange hensyn. Ikke tolk det dithen at det er likegyldig. Kjønnsargumentet er et viktig argument. Men å sy sammen ledelsen må valgkomitéen og partiorganisasjonen gjøre, sa nestlederkandidaten selv.

Jagland forsvarte Giske

Jagland tok Giske kraftig i forsvar under sin egen uformelle pressekonferanse før han forlot Gardermoen. Han innrømmer at det ikke er tilfeldig at han brukte Giske som eksempel på én som blir utsatt for bakvaskelser og angrep i det giftige ledermiljøet i Ap.

- Det var ikke tilfeldig. Jeg ser at han også er utsatt for en svertekampanje. Han har fått et klistremerke på seg. Jeg synes ikke at det går an, sa Jagland.

Han trakk frem at VG har omtalt Giske som en nettverksbygger som har gått i bryllup i hele sommer.

- Han skulle ha vært i «lavt profilerte brylluper»! Hva er synden? Det er et kjempeproblem i vårt samfunn at ungdom ikke vil delta i partipolitikk.

- Bør Giske bli nestleder?

- Fordi om jeg forsvarer et enkeltmenneske, ville det være galt av meg som partileder å begynne å gå inn i hvem som skal bli nestleder.