Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jagland: Gasskraftverkene kan bygges

Oslo (NTB-Karen Eldbjørg Toven): - Klimaavtalen i Kyoto åpner for at Norge kan starte byggingen av gasskraftverk så snart en utslippstillatelse foreligger fra Statens Forurensningstilsyn (SFT). Det mener Arbeiderpartiets leder Thorbjørn Jagland, som er meget tilfreds med avtalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- En moderne klimaavtale som gjør at vi kan samarbeide for å oppnå målsettingene, gjennomføre kvotehandel, investere og overføre teknologi til de fattige landene, sa Jagland på en pressekonferanse i dag.

Ap-lederen mener det vil være fornuftig med en stortingsmelding om oppfølgingen av Kyoto-avtalen som viser hvordan Norge skal klare å gjennomføre forpliktelsene. Dette vil etter hans mening ikke ha betydning for byggingen av gasskraftverk.

Gasskraftverk nå

- Stortingsflertallet har vedtatt hvordan gasskraftverkene skal plasseres. Det er ingen ting i klimaavtalen som endrer dette, sier Jagland.

Han mener bygging og drift av gasskraftverkene kan settes i gang før Norge har kjøpt utslippskvoter fra andre land, så snart en utslippstillatelse foreligger fra SFT.

- Det er ikke mening i å sikre seg utslippskvoter fra andre land først. Andre land må foreta store reduksjoner av sine utslipp. Hvordan skal for eksempel kullkraftverk kunne fases ut om ikke kraft fra gasskraftverk kan komme til erstatning, spør han.

Jagland er uenig med statsminister Kjell Magne Bondevik som mener avtalen ikke gir rom for bygging av to gasskraftverk.

Han mener klimaavtalen tar hensyn til at blant andre Norge har en spesiell energisituasjon som vannkraftland og som olje- og gasseksportør og ved at Norge kan kjøpe utslipppskvoter og foreta investeringer i andre land som gir CO2-kreditt.

- Nå kan vi lettere oppfylle en avtale og ta i bruk den norske gassen for å redusere CO2-utslippene i andre land, sa Jagland.

Redusert motstand

Avtalen innebærer etter hans mening at mange tidligere motstandere av gasskraftverk i Norge nå vil snu fordi motstanden blant annet bygget på en antakelse om at avtalen skulle pålegge landene like prosentvise utslipp.

- Motstanderne påsto at det ikke var mulig å få til den avtalen vi nå har fått. Men nå har vi den, og vi må bruke den. Et stort flertall i Ap og i Stortinget slutter seg til avtalen, mener Ap-leder Thorbjørn Jagland. Han vedgår likevel at det er og har vært uenighet om gasskraftverkene internt i partiet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!