Jagland gir norske politikere det glatte lag

Mener de overdriver om romfolket og innvandring.

REFSER: Generalsekretær Thorbjørn Jagland i Europarådet etterlyser mer faktaorienterte politikere. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet
REFSER: Generalsekretær Thorbjørn Jagland i Europarådet etterlyser mer faktaorienterte politikere. Foto: Sondre Steen Holvik / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARENDAL (Dagbladet): Da Thorbjørn Jagland inntok talerstolen i Arendal kultur- og rådhus i dag for å tale om menneskerettighetene, ga han de norske partiene det glatte lag. Den tidligere Ap-statsministeren, som i dag er generalsekretær i Europarådet, advarte mot en glidning der ekstreme ytringer gradvis får lov til å framstå som normale.

Men problemet er ikke bare at ekstreme krefter får slippe til i ordskiftet, mener Jagland.

- Også de vanlige, norske partiene må bli mer faktaorientere, sa han. 

- Hvilke overdrivelser har vi ikke sett om romfolket, om hva disse tiggerne skulle føre med seg om de kom til Norge. Hvilke overdrivelser ser vi ikke om innvandring, fortsatte han.

Sammenlignet med mengden flyktninger Sverige har tatt imot som følge av krigene i Syria og Irak, gjør Norge «svært, svært lite», mener generalsekretæren.   

- Jeg mener vi er er nødt til å sette ting mer i perspektiv. Hvis vi bremser innvandringen: Hvordan skal vi drive Norge? spurte han.

- Tall tatt ut av lufta Dagbladet har tidligere skrevet om at Oslo-politiet ikke kan svare for eget tiggertall. Stortingsrepresentant Snorre Valen (SV) mener ledelsen i oslopolitiet må  hvordan de offentlig kunne anslå en tilstrømming av tilreisende tiggere til hovedstaden i sommer, som etter alle solemerker er sterkt overdrevet.

- I et debattklima så hardt som det er rundt romfolket, er det spesielt viktig at politiet, som vi har stor tillit til, er etterrettelige og sobre i måten de presentere dette på. Vi må kunne legge til grunn av dokumentasjonen er riktig, sier han til Dagbladet.

- Dette må de rydde opp i og redegjøre for, fortsetter han.

Politiet i Oslo har slått fast at det var «2000 tiggende rumenere» i hovedstaden i fjor sommer, og varslet i vår en solid økning denne sommeren.

Da Dagbladet i starten av juni fulgte opp politiets påstander kunne imidlertid ingen svare på hvor 2000-tallet kommer fra. Frelsesarmeen og Kirkens Bymisjon, som jobber med oppfølging av tilreisende og bostedsløse på gata i hovedstaden, mente det reelle tallet var langt lavere. De mente også spådommen for årets tilstrømming var for høy.

- Vi mente på forsommeren at 2000-tallet i fjor var tatt ut av luften, og at vi forventet omtrent 400 i sommer. Vi ser ingen endring fra i fjor, og antallet er omtrent som vi trodde det ville bli. Faktisk har vi dager nå i sommer med færre tiggere enn vi hadde tidligere i vår, sa Knut Haugsvær i Frelsesarmeen til Dagbladet i slutten av juli.

- Hadde opplysninger I en e-post til Dagbladet gir visepolitimester i Oslo Sveinung Sponheim følgende kommentar:

- Politiet er opptatt av å være i forkant og møte utfordringer. Oslo politidistrikt hadde informasjon og opplysninger om, også fra de tilreisende selv, som underbygget at mange var på vei til Oslo, og at et betydelig større antall tilreisende tiggere ville komme til Oslo i år enn tidligere. Vi tok høyde for det i vårt arbeid. Imidlertid har det seg vist å ikke bli en realitet at så mange har slått seg til i Oslo.