Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jagland har det bra

Thorbjørn Jagland hadde det tirsdag kveld bra, ifølge lege Svein Simonsen ved Rikshospitalet. Ap-lederen sov tirsdag mye, og fikk den roen han trengte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Onsdag vil det bli avgjort om Jagland skal utskrives fra Rikshospitalet eller om han skal bli der en stund til, sier informasjonssjef Trine Lind ved Rikshospitalet.

Hun sier at det kan tenkes at legen akter å holde Jagland på sykehuset for hans egen skyld.

- Det kommer an på situasjonen onsdag, sier Lind til NTB.

Det er ikke avklart om Jagland vil bli sykmeldt. Ifølge Lind er det ingen dramatikk omkring Jaglands illebefinnende, men det er ennå ikke funnet noen årsak til sammenbruddet tirsdag morgen.

Sekretariatsleder for Aps stortingsgruppe Jan Frode Jakobsen var sammen med Jagland på Rikshospitalet hele tirsdag. Legen har frarådet besøk fra andre enn den nærmeste familien. Jaglands kone Hanne Grotjord og hans to sønner var tidligere tirsdag på besøk, men ønsket ikke å snakke med pressen.

Maktkamp

Aps stortingspolitikere advarer mot å bruke Jaglands sykdom i lederstriden i Arbeiderpartiet. Partilederens illebefinnende tirsdag morgen kom som et sjokk på det politiske miljøet i Stortinget. Reaksjonene er forsiktige, og ingen ønsker å peke på hva årsaken til hans sammenbrudd kan være. Alle er mest opptatt av at han skal bli frisk og komme tilbake på jobb.

- Det vil være usmakelig og uryddig om vi som politikere, eller mediene, trekker dette inn i partilederdebatten, sier kvinnepolitisk leder i Ap, stortingsrepresentant Karita Bekkemellem Orheim.

Jens Stoltenberg avviste konsekvent alle politiske spørsmål.

- Dette går inn på oss alle. Akkurat nå er det bare én tanke i mitt hode: At Jagland må bli frisk og raskt komme i arbeid igjen, sa han på en improvisert pressekonferanse i Stortingets vandrehall, etter at han hadde orientert stortingsgruppa.

På Rikshospitalet

Jagland ble syk på sitt kontor tirsdag morgen. Den første som kom til var bedriftslege Anne Norlund i Stortinget. Hun forteller at Jagland følte seg uvel, men vil ikke gi detaljerte opplysninger om hendelsen.

- Jeg oppfattet ikke situasjonen som dramatisk, men valgte likevel å legge ham inn for videre observasjon, sier Norlund til NTB.

Spesialist i allmennmedisin og førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, Harald Jodalen, sier til NTB at et illebefinnende som regel ikke er uttrykk for en alvorlig sykdom, men mener at langvarig, hardt press, som Jagland har opplevd, kan utløse et illebefinnende.

- Dette er derfor ikke helt uventet. Jagland har hatt et beinhardt kjør i det siste. Det kan påvirke både hjerterytmen og blodtrykket og tendensen til å få små blodpropper, sier Jodalen.

Beinhardt år

Det siste året har vært hardt for Jagland. Kombinasjonen av hardt arbeid, nederlag, motgang og konflikter har preget Jaglands liv de siste månedene.

Det politiske trykket fikk etter alt å dømme et klimaks da Jagland og Stoltenberg etter et møte i partiets sentralstyre mandag offentliggjorde hvordan de to skal arbeide i tiden fremover for å styrke partiet.

(NTB)

I GOD FORM: Informasjonssjef på Rikshospitalet Trine Lind informerer frammøtte pressefolk tirsdag ettermiddag. Ap-leder Thorbjørn Jagland ble tidligere på dagen innlaget til observasjon på sykehuset, etter at han fikk et illebefinnende på sitt kontor på Stortinget.
Hele Norges coronakart