Jagland hisser til ny EU-kamp

Nei-sida i Ap raser etter at Ap-leder og utenriksminister Thorbjørn Jagland i går hisset til ny EU-debatt i valgkampen. Det er ikke mange ukene siden statsminister Jens Stoltenberg avviste EU-krangel i valgkampen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Synes du Norge bør søke medlemsskap i EU? SI DIN MENING!

- Det er rimelig at de største sakene på den politiske dagsorden blir tema i valgkampen. EU er enormt viktig, og hele vårt forhold til Europa bør med i valgkampen, sa Jagland i Stortinget i går.

Dette er meget oppsiktsvekkende signaler fra lederen for landets største parti. Jaglands uttalelse kan ikke forstås på annen måte enn som et startsignal for ny EU-kamp.

Det er ikke lenge siden statsminister Jens Stoltenberg sa at Norge ikke kan ha en kontinuerlig EU-kamp. Statsministeren sa at de som ønsket EU-debatt i valgkampen, ikke vil møte Ap der.

Uklokt

Nei-sidas reaksjoner etter Jaglands redegjørelse i går lot ikke vente på seg:

- Jeg advarer Jagland mot å gjøre EU-saken til en stor valgkampsak. Det vil være veldig uklokt. Dersom det skjer, vil flere forbund i LO få problemer med aktiv støtte til Ap i valgkampen, sier lederen i Norsk Grafisk Forbund og tidligere SME-nestleder Finn Erik Thoresen.

- Jeg ble svært overrasket over det Jagland sa i går. I de fora jeg har diskutert Ap's valgkamp, har ikke EU-saken vært framme. En ny medlemskapsdebatt forutsetter ifølge Ap's landsmøte at det har skjedd en holdningsendring i folket, og det har det ikke, sier AUF-leder og sentralstyremedlem Eva Kristin Hansen.

Thoresen sier Ap-ledelsen snarest må avklare hvordan EU-saken skal håndteres. Han minner om at LO og mange LO-forbund gjorde nei-vedtak i 1994.

Allerede 2002

I Stortinget i går sa utenriksminister Thorbjørn Jagland at Norge bør foreta en ny vurdering av medlemssøknad i EU når utvidelsen er kommet vel i gang.

- Når vil du definere denne prosessen som igangsatt?

- Det er når de første medlemskapsavtalene med de nye søkerlandene foreligger. Det kan skje så tidlig som 2002 eller 2003. Da bør vi foreta en vurdering om hva Norge bør gjøre, sier Jagland.

- Det er veldig naturlig at de største sakene blir satt på dagsordenen i en valgkamp, sier han.