Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jagland i milliardærens seng

Bare dager etter at Thorbjørn Jagland erklærte at han blir mer og mer sosialist og vil legge Arbeiderpartiet til venstre, aksepterer han ferietilbudet fra milliardær og NHO-president Jens Ulltveit-Moe: Vinterferie i hyttekomplekset til skipsrederen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg tilbød ham å låne en av hyttene på Geilo. Thorbjørn er en gammel venn, sier Ulltveit-Moe, som ifølge tidsskriftet Kapital er god for tre milliarder kroner. Det gjør ham til Norges 12. rikeste mann.

Dermed kan Ap-lederen denne uka slappe av sammen med familien på skipsrederens eksklusive hyttetun i lia over Geilo.

Dit dro Jagland noen dager etter møtet i Ap's programkomité og dialogforum som skal prøve å gjenreise partiet. Der proklamerte Ap-lederen at «hvis noen er i tvil hvor jeg står, vil jeg si: Jeg reiser mye, og jo mer jeg reiser, jo mer sosialist blir jeg. Jeg vil tilhøre den venstresida som sto fram etter den franske revolusjonen».

Jagland ønsket en klar venstresving i partiet og slo fast at veien fram går gjennom fagbevegelsen.

Denne uka legger han seg imidlertid i senga på NHO-presidentens feriested.

Når Dagbladetringer ham for å spørre hvilke signaler det gir, er Ap-lederen allerede informert om forespørselen:

- Har offentligheten virkelig interesse av hvilken hytte jeg bor i når jeg har ferie? Ulltveit-Moe er en god venn av meg. I Norge er det vel relativt vanlig at venner låner hytter av hverandre, er det ikke? spør Jagland.

- Vi lurer på hvilken signaleffekt du tror det gir at du låner hytta til milliardær og NHO-president Ulltveit-Moe?

- Send saken til Hans Magnus Enzensberger, svarer Ap-lederen.

(Mannen Jagland henviser til er en tysk kulturkritiker som nylig uttalte at norsk presse er provinsiell, enfoldig og navlebeskuende, red.anm.)

- Hvilke signaler tror du...

- Nei, send saken til Enzensberger, humrer Jagland.

- Betaler du for hytta?

- Bruker du å betale når du låner ei hytte av en venn?

- Vel...

- Gjør du det eller gjør du det ikke? spør Jagland igjen.

- Vi får kanskje tolke reaksjonen din som at du ikke gjør det?

- Dette er en god venn av meg som har lånt meg ei hytte. Det er alt jeg har å si. Jeg ser ingen grunn til å redegjøre mer for dette, sier Jagland.

På møtet i programkomiteen forrige fredag tok Jagland et oppgjør med Jens Stoltenbergs nærmeste medarbeider i regjeringstida, Jonas Gahr Støre, som mener venstre- og høyredimensjonen i politikken er gått ut på dato.

Tidligere har Jaglands støttespillere ofte trukket fram som et stort problem at Stoltenberg omgir seg med rådgivere uten «røtter i partiorganisasjonen».

Gahr Støre sitter på en millionformue og kom til jobben som stabssjef etter mange år som byråkrat og rådgiver for Gro Harlem Brundtland. En annen av Stoltenbergs rådgivere, Tom Therkildsen, ble hentet fra Statoil.

Men også Jagland pleier omgang med næringslivstopper. En av hans nærmeste samtalepartnere har i mange år vært tidligere Orkla-sjef Jens P. Heyerdahl. Og denne uka låner han hytta til skipsreder Ulltveit-Moe. Om sommeren møtes de tre i Risør.

Lønnsoppgjøret starter i mars. Da vil LO kjempe mot NHO for å sikre kronetillegg og bedre pensjonsvilkår for arbeidstakerne. Spørsmålet mange vil stille er om ikke det kan være uheldig at lederen for LOs viktigste samarbeidsparti bor hos NHO-president Ulltveit-Moe like før partene braker sammen? Sender det riktige signaler fra en Ap-leder som sier «veien fram går gjennom fagbevegelsen»?

LO-leder Gerd-Liv Valla sa til Dagbladet under lederstriden tidligere i år at hun ikke så noen politisk forskjell mellom Jagland og Stoltenberg. Hun mente begge var for høyrevridde.

Spørsmålet ble aktualisert av gårsdagens kritikk av tidligere finansminister Per Kleppe i Dagsavisen. Der hevder han at den beskrivelsen Jagland gir i sin siste bok av Ap's politikk i 1970-åra «er vel reinspikka Høyre-propaganda?» «Er det utslag av at han er så høyrevridd som Gerd-Liv Valla mener at Arbeiderpartiets nåværende ledelse er?»

- Det er forståelig at de som styrte landet i tidligere perioder aldri vil innrømme at de gjorde noe galt, svarer Jagland på Kleppes angrep. Utover det vil han ikke kommentere påstandene «ut ifra de premissene».

Det er ikkeførste gang Jagland har slått til på et sjenerøst tilbud fra skipsreder Ulltveit-Moe. På det tradisjonsrike hyttetunet feiret Jagland også femtiårsdagen sin for vel ett år siden.

Den gang tok festkomiteen ingen sjanser: For å unngå uheldige anklager om en skipsrederbetalt feiring av en Ap-leder, måtte gjestene betale for spekematen og rømmen selv.

50 ÅR: Thorbjørn Jagland feiret sin 50-årsdag på Jens Ulltveit-Moes hyttetun på Geilo 4. november 2000. Her ankommer han festen med Ulltveit-Moes kone, Hanne Ulltveit-Moe.
FOREN DERE! Daværende næringsminister Grete Knudsen og NHO-president Jens Ulltveit-Moe forente seg på Jaglands 50-årsdag - om ikke som proletarer, så som venner.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!