Jagland ikke imponert

LO-kongressen vedtok i går en resolusjon som er svært kritisk til regjeringens Midtøsten-politikk. Men kritikken imponerer ikke utenriksminister Thorbjørn Jagland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Perioden med å gjøre dette til et innenrikspolitisk spørsmål i Norge er over. Dette spørsmålet er løftet opp på et internasjonalt nivå nå, sier Jagland til Dagbladet. Han møtte i går både Israels statsminister Ariel Sharon og PLO-leder Yassir Arafat.

PLO takker og bukker

LO-kongressens resolusjon ber regjeringen gi klart uttrykk for den forferdelse norske arbeidstakere føler i forhold til de israelske overgrepene og gjøre det som er mulig for å presse Israel til å stoppe angrepene mot palestinerne.

Men Jagland føler ikke at kritikken fra LO-kongressen rammer ham.

- Palestinerne takker og bukker i brede ordelag for hva vi gjør. Nå har begge partene et viktig arbeid å gjøre i forbindelse med Mitchell-rapportens konklusjoner. Det er ikke noen motsetning mellom det LO krever og det vi arbeider for.

- Føler du ubehag ved den stadig større utålmodighet i norsk opinion når det gjelder din behandling av de israelske overgrepene?

- Nei, jeg føler ikke noe ubehag. Men jeg føler en sterk forpliktelse til å gjøre noe her nede, sier Jagland. Han kjørte gjennom Gaza da han snakket med Dagbladet. Samtidig kom det meldinger på de internasjonale nyhetsbyråene om at israelerne igjen sendte pansrede kjøretøyer inn i området.

- Stridsvogner er selvsagt ikke noe konstruktivt bidrag til å løse problemene. Men det er heller ikke palestinernes drap på to israelske gutter utenfor Betlehem, sier Jagland.

I går tok en ny, hittil ukjent gruppe, på seg ansvaret for steiningen av de to ungdommene. Gruppa kaller seg Hizbollah Palestina, og sier drapene er en hevn for drapet på den fire måneder gamle babyen Iman Hiju i mandag. Den lille babyen har blitt et samlende symbol for kamp for mange palestinske ungdommer. Israelske myndigheter har avhørt over ti palestinske ungdommer etter drapene på de israelske guttene som ble funnet i går.

Ingen innrømmelser

I samtalen med Israels statsminister Ariel Sharon kom han ikke med noen innrømmelser når det gjelder det kritiske spørsmålet om bygging av israelske bosettinger på palestinsk land. Både i Mitchell-rapporten og av amerikanske myndigheter direkte har den israelske regjeringen fått sterk kritikk for at den fortsatt bygger jødiske bosettinger på palestinsk land.

- Jeg framførte mitt og kommisjonens syn, men Sharon kom ikke med noen nye signaler. Det hadde jeg heller ikke ventet, sier Jagland.

VÆR HILSET: Thorbjørn Jagland møtte Israels statsminister Ariel Sharon i går.