Jagland innrømmet medlems-triksing

Under Thorbjørn Jaglands to siste år som leder oppga organisasjonen dobbelt så høye medlemstall til staten som de virkelig hadde. Det innrømmet den tidligere statsministeren da han vitnet i AUF-saken i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Stortingsrepresentant Thorbjørn Jagland viste likevel ingen skyldfølelse da han møtte for byretten i dag:

- Vi skulle i realiteten hatt enda mer i støtte. sa Jagland, med klar adresse til hva de andre partiene fikk på slutten av 70-tallet.

Han ville heller ikke gå med på å kalle medlemsoppblåsingen for juks, men innrømmer at partiet i ettertid ville være tjent med en klarere holdning på dette området.

Jagland var leder for AUF fra 1977 til 1981. Det var i denne perioden at staten innførte ordningen med statlig støtte til politiske ungdomsorganisasjoner.

Regelendring

Da reglene først trådte i kraft i 1977, fikk organisasjonene støtte både for betalende og registrerte medlemmer. Men allerede i 1979 ble reglene skjerpet til kun å omfatte betalende medlemmer av organisasjonen. Thorbjørn Jagland innrømmet at han oppga for høye medlemstall da han søkte statlig støtte i sin tid som AUF-leder, men hevdet at Høyre gjorde det samme.

- Hvis vi skulle oppgi det reelle medlemstallet ville vi hatt bare en fjerdedel av hva Unge Høyre hadde, hevdet Jagland.

- Hva så, ville Tor Erling Staff vite, hvorfor skulle Unge Høyre gi dere i AUF syndsforlatelse?

- Jeg sier det for å gi et bedre bilde av hvordan ting fungerte den gangen, repliserte Jagland.

Hardt presset

At AUF i 1979 oppga 15 000 betalende medlemer, mens det bare var 7000 som hadde betalt, forklarte Jagland på denne måten:

- Vi hadde ikke EDB, de politiske partiene praktiserte ulik medlemsregistrering, og vi hadde ikke noe sentralt register, sa Jagland og la til: - Det var vanskelig å få oversikt.

Jagland mente dessuten at en kunne forstå det slik at reglene skulle innføres sakte men sikkert over tid. Det var ikke mulig å følge dem opp med en gang, sa han.

Ryddet opp

I løpet av det drøyt to timer lange vitneavhøret la Jagland også vekt på at han i sin tid faktisk halverte medlemstallet for å få det i samsvar med de reelle tallene:

- Da jeg tiltrådte som leder i 1977 og den statlige tilskuddsordningen ble etablert, forstod jeg raskt at de tallene jeg fikk oppgitt var alt for høye.

Ved hjelp av en grundig undersøkelse fant Jagland og hans medarbeidere ut at tallet måtte ned fra 30 000 til 13 200 medlemmer.

Når den nye tilleggsregelen om å kun regne med betalende medlemmer trådte i kraft i 1979, skulle også dette tallet vise seg å være for høyt.

JUKSET: Thorbjørn Jagland innrømmet at AUF fikk for mye penger under hans tid som leder.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer