Jagland inviterer til slåsskamp

Thorbjørn Jagland vil at Arbeiderpartiet skal kjøre videre med to sjefer. Det er hans eneste mulighet til å overleve som partileder. For til Dagbladet sier han at det er uaktuelt for ham å være statsministerkandidat. Men motstanden mot det delte lederskapet øker i Arbeiderpartiet. Det styrker Jens Stoltenbergs sjanser til å vinne maktkampen i partiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dersom motstanden mot det delte lederskapet i Arbeiderpartiet blir sterk nok, vil det fort bety takk og farvel til Thorbjørn Jagland som partileder på Ap-landsmøtet om 11 måneder.

Lederdebatten som Thorbjørn Jagland og Jens Stoltenberg åpnet for gjennom et intervju i Aftenposten i går, kan allerede ha havnet i et galt spor for partileder Jagland.

Mye tyder på at Jaglands hensikt blant annet er å mobilisere egne støttespillere i partiet. Utspillet til de to Ap-sjefene i går førte at Arbeiderpartiet summet av ulike syn på hva formålet egentlig var.

Sentralstyremedlem og tidligere statsråd Karita Bekkemellem Orheim sier til Dagbladet at hun fikk ulike tolkninger fra partifeller og media:

- Jeg skjønner at Jagland og Stoltenberg går ut sammen. Det er positivt at de ønsker åpenhet. Men hvis utspillet til Jagland og Stoltenberg skaper tvil om hva de egentlig mener, må de selv ordne opp. La oss få slippe å tolke dem.

Én sjef

Av de fylkeslederne som uttalte seg til pressen i går, var det et betydelig antall som grep muligheten til å si åpent at de ønsker en slutt på det delte lederskap i partiet.

I går inntok fylkeslederne i Sogn og Fjordane, trøndelagsfylkene, Nordland og Vest-Agder dette standpunktet.

Slik situasjonen er i dag, må Thorbjørn Jagland tolkes dit hen at han bare er lederkandidat dersom lederskapet fortsatt er delt.

Jagland var i går på komitéreise til Madrid i Spania.

- Står du fortsatt på at du vil fortsette som leder?

- Nå er det ikke klokt å si mer enn jeg har sagt. Etter valgresultatet har vi lagt opp til at folk skal ta avgjørelser om politikk og personer, da vil blir det feil å konkludere på forhånd.

- Er det aktuelt at du igjen blir Ap's statsministerkandidat?

- Det har vært uaktuelt siden vi foretok det skiftet i fjor vinter.

Svarer ikke

Dagbladet har tidligere avdekket at mange sentrale Ap-politikere er m isfornøyde med det delte lederskapet, og at Jens Stoltenberg også skal være av denne oppfatningen.

I går nektet Stoltenberg å fortelle hva han egentlig mener. Verken om delt lederskap, om han er lederkandidat eller om han støtter kandidaturet til dagens partileder Thorbjørn Jagland. Men til Dagbladet sier han at det er naturlig at det delte lederskapet tas opp til diskusjon i Arbeiderpartiet.

- Har du opplevd svakheter med det delte lederskapet?

Etter litt nøling, svarer Stoltenberg:

- Jeg vil ikke svare på det spørsmålet fordi det med en gang fører til spekulasjoner om hva jeg mener. Det er også fordeler med et delt lederskap. Vi får blant annet større bredde i ledelsen, svarer han.

- Tror du virkelig dere kan unngå en opprivende personstrid?

- Ja, det håper jeg.

- Hvis dere frykter det, er det ikke da ansvarsløst å ikke avslutte den ved at en av dere trekker konklusjonen?

- Nei, vi håper nå å bidra til å avmystifisere debatten om lederskapet, sier Stoltenb erg.

Høylytt debatt

Fylkesleder Odd Eriksen i Nordland Ap er glad for at lederdebatten nå kommer.

- Det er åpenbart at de føler presset fra medlemmene. Folk føler behov for å diskutere både politikk og lederskap. Jeg står fast på det jeg har sagt før at delt lederskap er usunt og problematisk. Men det er ingen selvfølge at det bare er en av de to som er lederkandidater. Begge må bære ansvaret for valgresultatet. Nå åpner de for en legitim debatt. Det er nytt. De hadde heller ikke noe valg. Det går ikke an å legge lokk på denne debatten, sier Eriksen.

KJEMPER: Ap-leder Thorbjørn Jagland kjemper nå for sitt politiske liv og sin framtidige rolle i Arbeiderpartiet. Her sammen med Jens Stoltenberg på Ap's landsstyremøte i høst.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer