Jagland: Kolberg ville skille lag

Det var Martin Kolberg som tok initiativ til at det ble slik, hevder Thorbjørn Jagland om bruddet med sin gamle venn i 1996. Kolberg avviser framstillingen i Jaglands ferske bok.

GODE VENNER: Thorbjørn Jagland blir valgt til Arbeiderpartiets leder i 1992 og får en varm klem av sin gamle venn Martin Kolberg. Senere skulle det komme til brudd mellom de to Lier-guttene. Foto: Terje Bendiksby NTB / NTB
GODE VENNER: Thorbjørn Jagland blir valgt til Arbeiderpartiets leder i 1992 og får en varm klem av sin gamle venn Martin Kolberg. Senere skulle det komme til brudd mellom de to Lier-guttene. Foto: Terje Bendiksby NTB / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bruddet mellom de to gamle vennene Thorbjørn Jagland og Martin Kolberg høsten 1996 trolig blant det som leses med størst interesse i Jaglands nye bok «Du skal eie det selv».

Ifølge Jagland var det Kolberg selv som ba om at de to vennene fra Lier som hadde hengt sammen siden de ble kjent i AUF på 1970-tallet, skulle gå hver sin vei.

Det skal ha skjedd under en biltur på vei hjem til Tranby fra Stortinget i 1995. Jagland skriver:

- Han var da leder for Arbeiderpartiets sekretariat på Stortinget, og jeg var gruppeleder. Etter at vi hadde fylt bensin på Ramstadsletta, sa han plutselig: «Jeg tror det er riktig at vi to nå skiller lag. Vi har fulgt hverandre hele livet. Det er som regel klokt at slikt på et eller annet tidspunkt tar slutt.»

Forlovere

Ifølge Jagland valgte han å ta Kolberg på ordet da han året etter utnevnte Britt Schulz til sin stabssjef på Statsministerens kontor framfor å la Kolberg fortsette i jobben som han hadde hatt for Gro Harlem Brundtland.

«Da spørsmålet om valg av leder for Statsministerens kontor kom opp, holdt jeg meg til det som var Martins ønske. Jeg ville ikke drøfte det med ham, det kunne virke som et press for å få ham til å ta en annen beslutning enn det han i 1995 mente var riktig», skriver Jagland.

Kolberg og kona Aud var forlovere da Thorbjørn Jagland giftet seg med Hanne Grotjord i 1976. At han i stedet for å fortsette som stabssjef ble «forvist» til statssekretær i Forsvarsdepartementet falt ham svært tungt for brystet.

«Hvis du legger til side noen av de såkalte private tingene i livet, så er dette det vanskeligste av alt. Den dag i dag forstår jeg det ikke helt, og det plager meg enda», sa Kolberg i et intervju med Dagsavisen i 2017.

- Ikke riktig

Overfor VG gir Kolberg i dag uttrykk for at han mener Jaglands framstilling ikke er riktig, men at han først vil kommentere dette ytterligere i boka han selv skriver sammen med Dagsavisens kommentator Hege Ulstein.

Jagland hevder på sin side at han ble overrasket over Kolbergs kraftige reaksjoner og skriver at Kolberg oppsøkte ham med bønn om at beslutningen måtte omgjøres.

«Den kvelden forklarte jeg Martin at jeg ikke kunne ombestemme meg. Jeg hadde spurt en annen. Jeg ble svært lei meg for det som skjedde», skriver Jagland.

Han framholder i boka at det i ettertid er blitt gjort et stort poeng av at Martin Kolberg ikke ble utnevnt.

«Med sin opptreden – kroppsspråk og jeg tror meddelelser til pressen – skapte han et inntrykk av å ha blitt sviktet av sin gamle venn. Sannheten er at det var han som tok initiativ til at det skulle bli slik.»

- Skulle ha en erfaren mann

Jagland medgir samtidig at ting kunne ha vært gjort annerledes om han hadde visst den gang det han senere fikk vite. Ifølge Jagland skal nemlig Kolberg ha sagt at han grunnen til at han ble stabssjef for Gro, var å berede grunnen for sin gamle venn.

«Jeg skulle ha en erfaren mann da jeg kom. Gro har senere sagt at hun fikk dette inntrykket da forslaget ble lagt fram for henne. Den eneste som ikke ble fortalt dette, var meg», skriver Jagland.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer