Jagland-komiteen uønsket i Israel

NEW YORK: Allerede før den internasjonale komiteen som Thorbjørn Jagland er medlem av, er kommet i gang med arbeidet, har komiteen fått et problem. Israel har signalisert at komiteen ikke er velkommen til regionen så lenge volden ikke er stanset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Komiteen skal utrede årsaken til at volden mellom palestinerne og israelerne har blusset opp igjen. Den hadde sitt første møte i helga, og har allerede planlagt å reise til Midtøsten i midten av desember, men vet åpenbart foreløpig ikke helt hvordan man skal forholde seg til det israelske utspillet.

Internasjonal

Komiteen, som offisielt bærer navnet «The Sharm el-Sheik Fact-finding Committee», består av utenriksminister Thorbjørn Jagland, Tyrkias tidligere president Suleyman Demirel, EUs «utenriksminister» Javier Solana, tidligere senator Warren Rudman, og formann, tidligere senator George Mitchell.

Komiteen har i løpet av helga fått framlagt både palestinernes og israelernes syn på konflikten og partenes forventninger til komiteens arbeide.

Etter det Dagbladet har grunn til å tro, har palestinerne vært overveldende positive til komiteen, mens israelerne har vært noe mer reserverte. På en pressekonferanse i New York i går svarte også komitéformannen, George Mitchell, svært unnvikende på spørsmål om hvordan man ville forholde seg til at Israel foreløpig ikke vil ha besøk av komiteen. Han understreket at begge parter har gitt komiteen sin støtte.

- Men det ville være både dumt og naivt å tro at det ikke er forskjellige oppfatninger hos partene, sa Mitchell.

Utenriksminister Thorbjørn Jagland tror ikke at det israelske utspillet vil få betydning for komiteens arbeid.

Norge betaler

- Disse problemene løser vi, sier Jagland, i tillit til at partene så langt har vært konstruktive og samarbeidsvillige.

- Så dere reiser i midten av desember, uavhengig av hvilken oppfatning Israel måtte ha på det tidspunktet?

- Vi vil jobbe grundig med å gjøre alle de avtaler og forberedelser som er nødvendige for å få dette på plass.

- USA finansierer komiteen, men Norge har også lovet å bidra?

- Ja, men størrelsen på vårt bidrag er ikke avgjort. I første omgang vil vi bidra ved, på vegne av komiteen, å utplassere personell i regionen og ved komiteens sekretariat, sier Jagland.

<B>REISER:</B> Norges utenriksminister Thorbjørn Jagland og EUs representant, Javier Solana, skal til Midt-østen for å granske voldseksplosjonen mellom palestinere og Isreal.