Jagland kommandør i den franske æreslegionen

Frankrikes president, François Hollande, hedrer Thorbjørn Jagland ved å utnevne ham til kommandør av Æreslegionen.

KOMMANDØR: Generalsekretæren i Europarådet, Thorbjørn Jagland, blir mandag utnevnt til mkommandør av Æreslegionen i Frankrike. President François Hollande vil egenhendig foreta utnevnelsen i Elysée-palasset. Foto: Heiki Junge / NTB / Scanpix 


Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
KOMMANDØR: Generalsekretæren i Europarådet, Thorbjørn Jagland, blir mandag utnevnt til mkommandør av Æreslegionen i Frankrike. President François Hollande vil egenhendig foreta utnevnelsen i Elysée-palasset. Foto: Heiki Junge / NTB / Scanpix Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Légion d'honneur - Æreslegionen - er den høyeste æresbevisning som Republikken Frankrike gir. Den ble innstiftet av ingen ringere enn Napoléon Bonaparte i 1802. President François Hollande vil personlig gjøre heder på Jagland under en seremoni i Elysée-palasset i Paris på mandag.

Thorbjørn Jagland har vært generalsekretær i Europarådet siden 2009. Rådet har 47 medlemsland, deriblant Norge, og har som hovedformål å forsvare menneskerettighetene, det parlamentariske demokratiet og prinsippet om rettsstaten.

Hollande hyller Jagland for hans «utrettelige engasjement for det europeiske kontinentet og de universelle verdier det står for».

Jagland, som i Norge er til dels omstridt, ikke minst for sitt «brennende europeiske hjerte», passer bedre inn i «det gode selskapet» i EU. Som leder i Den Norske Nobelkomiteen delte han, som kjent, ut Nobels Fredspris til EU i 2012.

Dette vakte oppriktig glede i EU, som kom til Oslo ikke bare med sine tre presidenten, Herman Van Rompuy fra EU-rådet, José Manuel Barroso fra EU-kommisjonen og Martin Schulz fra Europa-parlamentet, men også med nesten alle stats- eller regjeringssjefene i EU, unntatt den britiske statsministeren, David Cameron, naturligvis, som skammer seg i EU-selskapet.

I det som ble det tydeligste bildet under Nobel-seremonien i Oslo Rådhus sto nettopp president Hollande fra Frankrike og holdt forbundskansler Angela Merkel fra Tyskland i hånda.

Likevel, dette skal ikke ha vært en heder til en venn i den samme politiske familien. Vedtaket om å utnevne Thorbjørn Jagland til kommandør av Æreslegionen skal ha vært fattet av tidligere president Nicolas Sarkozy. Han er også en «glødende europeer», men altså med et klart fotfeste på høyresida. Så faller det på sosialisten Hollande å foreta utnevnelsen av den norske æreslegionæren.

Thorbjørn Jagland vil ikke uttale seg om denne hederen før utnevnelsen har funnet sted i Elysée-palasset mandag, sier hans kontor til Dagbladet. Etter seremonien skal han ha et arbeidsmøte med president Hollande.