Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jagland lover skattelette

HAMAR (Dagbladet): Ap-leder Thorbjørn Jagland lover å legge fram forslag om «skattelettelser på mange tusen kroner for de laveste lønnsinntektene». Forslaget blir lagt fram for Stortinget i forbindelse med neste års statsbudsjett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lykkes Jagland å få flertall for forslagene sammen med sentrumspartiene, vil de gjelde allerede fra neste år.

Skattelettelsene skal finansieres med å tette skattehull og gjennom å utvide skattegrunnlaget for de aller rikeste. Ap-lederen presiserte at ingen lønnstakere skal få høyere skatt, bare de med store finans- og kapitalinntekter.

- Det er snakk om å omfordele mange milliarder kroner, sa Jagland i sin 1. mai-tale på Stortorget i Hamar.

Skal lønne seg

Hensikten er ifølge Jagland dels å øke inntektene til dem som har lite, dels å gjøre det mer lønnsomt å gå fra trygd til arbeid.

- Mange trygdede med utsikter til jobb med lav lønn får i dag lite igjen dersom de får seg jobb.

En trygdet som går ut i lønnet arbeid vil ifølge Statistisk sentralbyrå oppleve at mer enn 80 prosent av inntektsøkningen forsvinner i tapt trygd og økt skatt. Det lønner seg med andre ord ikke særlig mye å jobbe.

Bunnfradrag

Samtidig øker antall uføre sterkt. I fjor ble 33000 nye uføretrygdet. Hittil i år er 4000 til blitt uføretrygdet, opplyste Jagland.

Jagland ønsket ikke å være konkret, men sa at partiets utredere har «funnet en teknikk» å gjøre dette på som er til gunst for målgruppa: de med lave lønnsinntekter. Han bekreftet at det er snakk om et bunnfradrag.